Sos dulce-picant cu miere, usturoi si ardei iute
Miere, usturoi, fulgi si pudra de chili, totul pentru un sos cu gust dulce si iute in acelasi timp.
Miere, usturoi, fulgi si pudra de chili, totul pentru un sos cu gust dulce si iute in acelasi timp.
Un sos picant, foarte picant sau ingrozitor de iute (dupa soiul ardeilor folositi), bun pentru o gama larga de preparate si cu atat mai mult in serile reci de toamna sau iarna. Poate fi pastrat multa vreme in borcane sigilate, intr-un loc intunecos si racoros.
Un sos pentru paste, legume de toamna fierte sau coapte ori o portie de cartofi la cuptori, cu aroma intensa de masline verzi, ansoa si prospetimea patrunjelului. Poate fi folosit proaspat sau poate fi pastrat la rece pentru cateva zile.
Un sos pentru cei care prefera mancarea picanta, cat mai iute. Veti avea nevoie de 400 grame de ardei iute, de un singur fel sau amestecati, in functie de cat de picant doriti sosul. Si pentru un plus de iuteala puteti lasa si semintele, altfel este mai bine sa le aruncati.
De inspiratie mediteraneana si potrivit pentru o gama larga de preparate, este un sos care este cel mai bun proaspat, cand aromele se dezvolta si completeaza, dar poate fi pastrat la rece pentru cateva zile. Puteti inlocui jumatate din cantitatea de iaurt cu maioneza pentru o consistenta mai cremoasa, dar si nivelul caloric va creste apreciabil.
Berea blonda sau bruna, rece, este bautura ideala pentru un gratar alaturi de prieteni, dar in aceasta reteta rezultatul final va fi un sos dens, cremos, cu note dulci, recomandat pentru orice fel de carne, fie ea de porc, vita sau pui.
O reteta de sos de inspiratie mediteraneana, pentru care veti avea nevoie de un ulei de masline de calitate, mustarul preferat (dulce sau picant, dupa gust), si suc de lamaie proaspat stors din fructe mari, parfumate. Poate fi folosit pentru carnea de peste, pui, dar si pentru legume fierte, sotate sau coapte.
Un sos cu gust puternic si proaspat de patrunjel verde, aromat, tocat marunt, alaturi de un pic de nucsoara rasa, traditional folosit pentru pestele prajit, fript sau fiert, dar care este la fel de bun si alaturi de alte retete.
O reteta de inspiratie tropicala, aromata, dulce, plina de note savuroase, buna pentru o gama larga de deserturi, dar si (pentru cei care nu se tem de gusturile contrastante) pentru carnea de pui, porc, rata.
Un sos cald, recomandat pentru carnea de pui sau de peste, dar care poate fi folosit si pentru alte feluri, dupa gust si imaginatie.