O solutie naturala pentru un somn mai linistit, aceasta reteta ofera corpului melatonina (ciresele bine coapte), aroma usor picanta a ghimbirului (cu antioxidanti si efect antiinflamator) si scortisoara cu aroma ei exotica (calmeaza sistemul nervos), alaturi de fibrele si vitaminele din prune.
O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.
Ceaiul de musetel, baut cald si cu putina miere, este o reteta clasica pentru a linisti, vindeca si ajuta corpul sa reziste stresului cotidian. Dar in aceasta varianta acelasi ceai (din pliculete sau si mai bine din planta uscata si maruntita) este recomandat inainte de culcare, o cana ajutandu-va sa aveti un somn linistit si odihnitor. O solutie simpla in cazul crizelor de insomnie.
Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.
Cu multe vitamine – A, B1, B6, C, E, K, P – si minerale, banalul morcov intareste sistemul imunitar, ofera organismului un plus de energie, dar ajuta si digestia si buna functionare a ficatului sau bilei, dar si a sistemului respirator. Si cum are mult beta-caroten si vitamina A este recomandat pentru a pastra acuitatea vizuala.
Nucsoara este folosita in principal in gastronomie pentru aroma ei aparte, perfecta pentru numeroase retete de prajituri, biscuiti, creme, dar o vom intalni si in retete de cocktail sau alte bauturi de casa, in sosuri pentru feluri din carne, legume, peste. Usor de recunoscut datorita formei, se va pastra intreaga intr-un recipient ermetic inchis.
O reteta pentru o bautura sanatoasa, din legume proaspete, cu gust placut si note usor picante datorita ghimbirului. Buna pentru a intari sistemul imunitar cu o portie serioasa de vitamine.
O reteta pentru o bautura tonica destul de simpla, cu ghimbir, lamaie si piper cayenne (va fi pe gustul celor care prefera un gust picant), care va ajuta sa aveti o digestie mai usoara. Poate suplimenta o cura de probiotice sau se poate bea din cand in cand, pentru a preveni eventuale tulburari.
Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).