Mararul in medicina naturista

Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

Mararul verde, proaspat, se mesteca pentru a indeparta respiratia urat mirositoare si pentru a ajuta la curatarea dintilor.

O cana de ceai caldut preparat din semintele de marar este recomandat pentru un somn mai usor si mai odihnitor.

Aceeasi infuzie bauta inainte sau dupa masa ajuta si usureaza digestia, sustine activitatea bilei si a ficatului, dar da si putin mai multa energie intregului organism.

O reteta traditionala, des intalnita, este folosirea mararului verde tocat (frunze si tulpinile fragede) pentru efectele sale antiinflamatoare si antibacteriene, intern sau extern.

Sucul proaspat obtinut din mararul stors sau pus in blender este folosit in medicina naturista pentru a calma sau preveni accesele de tuse in cazul racelilor usoare.

Acelasi suc este recomandat pentru a elimina mai usor toxinele si a oferi corpului un plus de vitamine si minerale, mai ales dupa lunile de iarna sau in cazul convalescentilor.

Cum ajuta digestia si are efect antibacteriat sucul de marar sau planta proaspata, taiata marunt, sunt recomandate si ca adjuvant in cazul colitelor si deranjamentelor stomacale. De altfel si decoctul din seminte de marar este un vechi tratament pentru durerile de stomac si indigestii.

Mararul verde tocat poate fi folosit si extern pentru a vindeca mai repede si mai usor plagile superficiale, taieturile, acneea, iritiatiile. Curata, intinereste si reduce petele si ridurile cand este folosit in amestec in masti cosmetice naturiste.

Foto: needpix.com

Se poate folosi si uleiul esential de marar (se cumpara din magazinele naturiste) in cure periodice pentru tratarea insomniei, pentru a limita efectele stresului cotidian si a ajuta corpul sa se relaxeze.

Indiferent de forma sub care este consumat mararul s-a dovedit si un bun diuretic, ajutand astfel la eliminarea apei in exces din organism.

Unii specialisti in medicina naturista recomanda ca mararul sa faca parte cat mai des din meniul zilnic pentru a preveni si trata anxietatea si depresia.

 


 

Articole asemănătoare

  • Terapii si retete naturiste cu leustean

    O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Telina in medicina naturista

    Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.

  • Cuisoarele in medicina naturista

    Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).


Warning: fopen(cache/d11696ef62243f312a02cab72f76fdc9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139