Chimenul in medicina naturista
Semintele de chimen sunt folosite pentru mai multe retete, oferind de fiecare data preparatului acele note usor picante, usor de recunoscut, care transforma o gustare, o supa sau un desert intr-o placuta surpriza a gustului. Dar dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).
Aveti dureri de stomac, crampe, tulburari digestive sau greata? Puteti bea o infuzie din seminte de chimen (o lingurita rasa la o cana de apa fierbinte) sau puteti manca 1 lingurita de chimen. Este un leac foarte des folosit pentru ca actioneaza rapid, fiind recomandat mai ales in cazul indigestiilor si balonarii, dar si in cazul hiperaciditatii gastrice.
Chimenul are un gust aparte, pe care multi il iubesc, datorita uleiurilor volatile din interiorul micilor seminte. Crude, pot fi folosite si pentru a improspata respiratia, avand proprietati antibacteriene.
Ceaiul de chimen, pregatit cu sau fara miere (dupa gust), este un leac traditional si pentru a combate insomnia si a avea un somn mai odihnitor. Beti o cana de ceai caldut cu 20 de minute inainte de culcare, si tinand o cura de cateva saptamani veti observa ca somnul va veni mai repede, va fi mai adanc si de mai buna calitate.
Este recomandat si pentru intarirea sistemului imunitar, fie sub forma de tinctura sau infuzie, fie adaugand cat mai des chimen in deserturile, gustarile sau, de ce nu, salatele preferate. O salata de varza rosie cu seminte de chimen nu este doar gustoasa, ci si o excelenta sursa de vitamine si antioxidanti.
Tinctura si infuzia de chimen sunt folosite si pentru a limita efectele negative ale stresului cotidian asupra pshicului, dar si ca adjuvante in tratarea anxietatii si depresiei. Se recomanda cure periodice, de 8-12 saptamani.
Este o buna sursa de fier, asa ca poate fi consumat, indiferent de forma, si pentru a preveni sau trata anemia, in cazurile de oboseala cronica, atunci cand va simtiti epuizati si lipsiti de energie.
Ceaiul de chimen, baut frecvent, intensifica arderile metabolice, regleaza digestia, ne ajuta sa scapam mai usor de kilogramele acumulate in exces, fiind un plus esential in orice regim de slabire.
Semintele de chimen oparite cu apa pot aplicate in strat subtire pe zgarieturi, rani superficiale, zone iritate ale pielii, acoperind cu un pansament sau pur si simplu cu tifon. Se tin pe leziune pentru cel putin 30 de minute, apoi zona se curata usor cu apa calduta.
Foto: pxhere.com
Articole asemănătoare
-
Terapii si retete naturiste cu leustean
O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.
-
Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea
Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.
-
Telina in medicina naturista
Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.
-
Ghimbirul in terapiile naturiste
Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.
-
Mararul in medicina naturista
Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.