Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

1. Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei. Extern, infuzia de musetel este recomandata in tratamente cosmetice pentru tenul acneic sau iritat, fie prin tamponarea zonelor afectate, fie aplicand fasii de tifon imbibate in ceai caldut pentru 10-15 minute. Este utilizat si in tratarea racelilor de sezon, dar si pentru a spala parul degradat, fortificandu-l si dandu-i o nuanta mai deschisa in mod natural. Are usor efect antiinflamator si este o solutie naturista si pentru reducerea starilor de anxietate si pentru a avea un somn mai odihnitor.

2. Ceaiul de galbenele: un adevarat miracol al medicinii naturiste, bogat in flavonoizi, are proprietati antiinflamatorii, antiseptice, cicatrizante, este recomandat ca adjuvant pentru o gama larga de afectiuni, de la ulcerul gastric sau enterocolite la gastrite, dischinezii biliare si indigestii. Ajuta ficatul si stomacul sa functioneze mai bine, are efect antibacterian si poate fi folosit si extern pentru a grabi vindecarea leziunilor superficiale sau in tratamente cosmetice. Baut sub forma de cura (2-3 cani de infuzie calduta pe zi, cu sau fara miere) reduce intensitatea durerilor musculare si a celor de stomac, dar si durerile in gat (se poate face si gargara de cateva ori pe zi). Poate fi folosit si in prepararea de masti pentru par sau pentru tenul acneic.

3. Ceaiul de menta: aromat si racoritor, la fel de bun fierbinte sau la temperatura camerei (cand gustul va fi mai intens), este una dintre solutiile naturale pentru problemele digestive: indigestii, greata, balonare, crampe, diaree. Restabileste echilibrul sistemului digestiv, hidrateaza intregul organism, are un gust placut si care va fi pe placul tuturor. Este folosit si pentru a mentine prospetimea dintilor si gingiilor, ajuta la concentrare si la recuperarea mai rapida a starii de bine si de echilibru, si cum este bogat in antioxidanti ne ajuta si sa avem un par si o piele mai tinere si mai sanatoase. Este adesea recomandat in dietele de slabire, pentru ca reduce apetitul exagerat si da mai repede senzatia de satietate.

4. Ceaiul de sunatoare: un alt preparat-minune al medicinei traditionale, acest ceai are surprinzatoare proprietati antiseptice si antiinflamatoare, ajuta ficatul sa functioneze mai bine si este recomandat si pentru a usura si normaliza digestia. Puteti bea ceai de sunatoare atunci cand ati racit, ca un adjuvant care va reduce crizele de tuse si durerile in gat sau cele musculare, dar este recomandat si pentru a calma migrenele, in special cele produse de oboseala. Poate fi folosit la fel de bine si extern, tamponand usor pielea arsa de soare, leziunile superficiale, taieturile si zgarieturile, care se vor vindeca astfel mult mai repede. Baut seara, are un efect relaxant, calmant, asa ca ne ajuta sa avem un somn mai odihnitor.

5. Ceaiul de hibiscus: planta des intalnita in amestecurile de ceai cu aroma de fructe, dand infuziei o culoare frumoasa si un gust acrisor, placut, hibiscusul poate fi folosit singur pentru prepararea unei infuzii bogate in vitamina C si o buna sursa de antioxidanti. Beti frecvent ceai de hibiscus pentru a avea un sistem imunitar mai puternic, capabil sa reziste mai usor in fata virozelor si racelilor, dar si pentru o digestie mai usoara si un ficat mai sanatos. Este un aliat secret atunci cand vreti sa pierdeti mai usor kilogramele in exces, dar ajuta si la reducerea colesterolului si la mentinerea in cote normale a tensiunii arteriale mult prea ridicate.

6. Ceaiul de tei: multi dintre noi suntem indragostiti de parfumul florilor de tei, iar o cana de ceai, dulce si parfumat, este bauta adesea din pura placere a gustului. Simplu sau cu putina miere, ceaiul de tei este si un aliat in prevenirea si tratarea naturista a multor afectiuni. O buna sursa de antioxidanti, ceaiul de tei este recomandat pentru o mai buna digestie (mai ales daca suferiti adesea de crampe si balonare), in tratarea racelilor obisnuite (mai ales daca aveti crize de tuse si dureri de cap) sau pentru proprietatile sale antiinflamatoare. Si nu este doar un mit, ceaiul de tei detensioneaza, relaxeaza si calmeaza intregul organism, fiind recomandat in perioadele stresante, obositoare si epuizante fizic si psihic. Este folosit si pentru a avea un sistem imunitar mai puternic, atat de necesar in orice parte a anului si cu atat mai mult in sezonul rece.

7. Ceaiul de salvie: cu gustul sau pregnant, usor de recunoscut, parfumat si putin amarui, este o solutie naturista cu puternic proprietati antioxidante si antiinflamatorii, este un tonic natural plin de vitamine si este folosit atat in cure periodice, cat si ocazional. In medicina traditionala este utilizat in tratarea durerilor de stomac si de gat, pentru a trata respiratia urat mirositoare si durerile gingivale sau durerile in gat. Beti frecvent ceai de salvie cu sau fara indulcitor si pentru surprinzatoarele avantaje oferite sistemului nervos si mai ales creierului, pentru ca ne ajuta sa avem o stare de spirit mai buna, previne starile depresive si ajuta concentrarea (este util mai ales in perioadele de efort intelectual intens). Este si un adjuvant care mentine sanatatea inimii si reduce riscul aparitiei unor afectiuni cronice ale sistemului circulator.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu sfecla rosie, mar si ghimbir

    Bun pentru sistemul imunitar, digestie si un plus de energie, cu multe vitamine si gust placut, este o reteta care va ajuta sa profitati din plin de beneficiile oferite de sfecla rosie.

  • Smoothie cu antioxidanti si vitamina C

    O bautura naturala, plina de antioxidanti, cu gust intens de fructe si multa vitamina C, recomandata pentru un sistem imunitar mai puternic, o piele mai sanatoasa si un plus de energie. Profitati din plin de beneficiile oferite de fructele de padure proaspete sau congelate, de un singur fel sau amestecate.

  • Salata de vara cu varza, morcovi si zmeura

    O combinatie indrazneata de varza alba si rosie, cu maioneza si vinegreta, dar si cu note dulci si parfumate oferite de zmeura proaspata. O gustare pentru zilele de vara.

  • Prajitura cu miere si suc proaspat de portocale

    Un desert pentru o dupa-amiaza placuta poate fi prajitura cu miere si suc proaspat de portocale. Bucurati-va de combinatia si aroma unica oferite de miere si portocale.

  • Beneficiile otetului de mere: mit sau realitate?

    Vechea zicala "un mar pe zi tine doctorul departe", cu mai multa rezonanta in limba engleza, o stim cu totii. Ce se intampla insa daca optam pentru a consuma otet de mere ?


Warning: fopen(cache/0c7586fa69fb24af6d28fd561f777243) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139