Ghimbirul in terapiile naturiste

Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista. Sub forma de ceai, cristalizat, confiat sau chiar murat (mai rar, dar foarte aromat si cu note surprinzatoare), pudra, tinctura, sau pur si simplu radacina de ghimbir, il veti intalni in magazinele dedicate tratamentelor traditionale (si nu numai).

Indiferent de forma sub care este consumat, ghimbirul are proprietati antibacteriene puternice, asa ca este recomandat ca supliment naturist in tratarea afectiunilor gingivale, a durerilor in gat (ceai cu miere sau tinctura) si a racelilor de sezon.

Inclus in diverse retete sau sub forma de infuzie fierbinte ajuta la reglarea digestiei (contine fibre), vindeca mai repede deranjamentele stomacale, reduce intensitatea crampelor si balonarea. Este recomandat asadar ca un adjuvant celor cu tulburari digestive frecvente, dar si celor care isi doresc sa slabeasca mai usor pentru ca are putine calorii, dar este bogat in vitamine.

Datorita tocmai continutului ridicat de vitamina C si B6, dar si de potasiu sau magneziu, este folosit si pentru a intari sistemul imunitar, in special in perioadele reci.

Traditional, ceaiul si tinctura de ghimbir sunt folosite pentru a trata gripele si racelile, adaugandu-se miere, lamaie, propolis, suc de portocala si altele, in functie de gust. Potrivit specialistilor in medicina naturista ar avea si efect antiviral, dar reduce si intensitatea acceselor de tuse.

Consumat frecvent, se crede ca intareste sistemul cardiovascular si previne aparitia unor tulburari si afectiuni cronice precum hipertensiunea arteriala.

Sub forma de suc preparat din radacina pusa in blender, alaturi de putina miere sau suc de lamaie proaspat, ghimbirul este folosit si pentru a prepara masti naturale pentru parul rar, slabit, deteriorat. Eventual ii puteti adauga si ulei de masline daca parul este uscat si lipsit de vitalitate. Masca se aplica pe par, se lasa sa actioneze 15-20 de minute, apoi se spala parul normal. Se repeta tratamentul frecvent pentru rezultate de durata.

Ceaiul de ghimbir este recomandat si celor care sufera adesea de greturi sau au rau de masina si avion. O simpla ceasca de ceai de ghimbir, bauta inainte de plecare, va reduce sau chiar va elimina simptomele raului de miscare.

Foto: pixabay.com

 

Articole asemănătoare

  • Terapii si retete naturiste cu leustean

    O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.

  • Solutii naturiste pentru un somn mai bun

    Ceaiul de musetel (cu sau fara miere, dupa gust) este unul dintre cele mai des intalnite remedii naturiste, fiind folosit pentru a calma durerile usoare de gat si dinti, pentru a calma si relaxa intregul organism si mai ales sistemul nervos, dar si pentru a regla digestia. Dar o cana de ceai de musetel caldut bauta cu 20-30 de minute inainte de ora de culcare ar putea sa va ajute sa aveti un somn mai adanc si mai odihnitor.

  • Piperul negru in medicina naturista

    O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.

  • Ceaiul verde in terapiile naturiste

    Potrivit nutritionistilor ceaiul verde este un aliat util in curele de slabire, dar este recomandat si celor care au ajuns in sfarsit la greutatea ideala, dar isi doresc sa o pastreze cat mai usor. Dincolo de gust si aroma acest ceai are putine calorii si intensifica arderile interne, dar nu inseamna ca nu puteti adauga putina miere daca gustul putin amarui (datorita taninurilor) este prea puternic.

  • Remedii naturiste in hipertensiunea arteriala

    In afara tratamentelor conventionale recomandate de medic in cazul celor care au o valoare a tensiunii arteriale peste limitele admise, medicina traditionala recomanda o serie de remedii adjuvante, usor de preparat si cumparat din magazinele naturiste.


Warning: fopen(cache/41541de4de5a7bab85a3c89921c3fd98) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139