Tratamente naturiste cu morcovi
Ca gustare, ingredient sanatos si plin de vitamine in numeroase retete sau sub forma de suc, foarte bun indiferent de anotimp (simplu sau cu alte sucuri de fructe si putina miere), morcovul este una dintre legumele omniprezente, dar prea putini stiu ca este recomandat si folosit in diverse solutii naturiste pentru a preveni si trata o gama larga de afectiuni. Cu multe vitamine – A, B1, B6, C, E, K, P – si minerale, banalul morcov intareste sistemul imunitar, ofera organismului un plus de energie, dar ajuta si digestia si buna functionare a ficatului sau bilei, dar si a sistemului respirator. Si cum are mult beta-caroten si vitamina A este recomandat pentru a pastra acuitatea vizuala. Potrivit specialistilor in medicina naturista morcovii au efecte antiseptice, usor analgezice, bactericide, antioxidante, depurative.
Sub forma de suc amestecat cu putina miere morcovul este recomandat ca energizant (1 pahar de suc si o lingurita de miere in fiecare zi), ajuta la vindecarea leziunilor superficiale ale mucoasei bucale si gingiilor, sustine si ajuta digestia, dar poate fi baut la temperatura camerei si pentru a calma durerile in gat. Cei care beau des suc de morcovi vor avea si o vedere mai buna, dar vor ajuta si ficatul, bila si rinichii sa functioneze mai bine, eliminand mai usor toxinele din organism.
Tot sucul de morcovi (care poate fi amestecat in parti egale cu suc proaspat de mere) este recomandat in cazurile de anemie si oboseala cronica, dar si convalescentilor pentru o recuperare mai rapida dupa o gripa sau o raceala.
Sucul de morcovi proaspat, morcovii rasi (cu putin suc de lamaie) sau consumati ca gustare intaresc sistemul imunitar, ajutand corpul sa lupte mai usor cu racelile si gripele sezoniere.
Sub orice forma, morcovii sunt recomandati pentru a reda pofta de mancare (mai ales in cazul copiilor si batranilor), iar cei care ii mananca des vor avea un nivel mai redus al colesterolului. In plus sucul sau morcovii cruzi se folosesc pentru a ajuta la tratarea tulburarilor de metabolism.
Morcovul ras crud sau sub forma de decoct se foloseste si extern, aplicand un strat subtire peste ranile superficiale, iritatiile pielii, tenul acneic, pielea imbatranita si uscata, lasand sa actioneze pentru cel 45-60 de minute, dupa ce zona a fost bandajata cu tifon.
Sucul si morcovul ras se folosesc si in tratamentele cosmetice, pentru masti care vor fi aplicate pe tenul cu iritatii, pete, acnee, zone inrosite, dupa ce a fost bine curatat. Pot fi folosite si pentru a intarzia aparitia ridurilor si a preveni imbatranirea prematura a tenului. Una dintre cele mai simple retete este amestecul dintre sucul sau morcovul ras si putina miere de albine, pana cand obtineti o compozitie legata, fina.
Nici frunzele de morcov, bine spalate, nu trebuie sa fie pur si simplu aruncate. Din 1-2 lingurite de frunze spalate si taiate mare fierte in 200 ml de apa pentru 5-7 minute se obtine un decoct simplu, cu gust neutru, recomandat pentru a oferi organismului un plus de minerale si vitamine.
Continutul ridicat de vitamina A face din morcovi o excelenta optiune naturista pentru a pastra sanatatea ochilor si pentru a preveni deteriorarea acuitatii vizuale. Cei care consuma des morcovi, preferabil cruzi, au astfel sansa de a intarzia instalarea afectiunilor oftalmologice aduse de varsta inaintata.
Consumul de morcovi este asociat unui risc mai scazut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare sau hipertensiune.
Cei care isi doresc sa slabeasca mai usor pot folosi morcovii cat mai des in meniul cotidian, pentru ca atat gatiti cat si cruzi nu au doar un gust bun, dar ajuta sa apara mai usor senzatia de satietate.
Foto: absfreepic.com
Articole asemănătoare
-
Tratamente naturiste cu nuci
Miezul de nuca este un veritabil fruct-minune, si in afara gustului placut are grasimi, vitamine, proteine, este bogat in calorii (va fi consumat cu moderatie mai ales daca vrem sa slabim) si poate fi o gustare sanatoasa si satioasa.
-
Tratamente naturiste cu rascoage
Planta medicinala cunoscuta in popor si ca pufulita, rachitica, sburatoare de padure, biscau sau iarba Sfantului Ioan, este relativ usor recunoscut datorita florilor de culoare mov deschis.
-
Retete de post. Mancare de telina cu morcovi
Daca v-ati plictisit de prepararea clasicelor retete de post, puteti incerca sa pregatiti si mancarea de telina cu morcovi. Ingredientele necesare le gasiti in cele ce urmeaza:
-
Mancare de orez salbatic cu morcovi si mazare
O mancare pe care poate o pregatiti rar sau deloc este mancarea de orez salbatic cu morcovi si mazare. Acesta contine o bogatie de substante nutritive si este eficient in caz de depresie ori intr-o stare de epuizare de ordin fizic si psihic.
-
Placinta cu morcovi, gutui si sos de ciocolata
Pentru o seara placuta, puteti completa meniul cu o prajitura apetisanta: placinta cu morcovi, gutui si sos de ciocolata.