Semintele de dovleac si sanatatea

Semintele de dovleac pot sa constituie o gustare in oricare moment al zilei, fiind nutritive si pline de energie. In completarea celorlalte alimente din dieta, semintele de dovleac imbunatatesc calitatile gustative ale preparatelor si ii rasplatesc, pe cei care le consuma, cu sanatate. Este destul de usor sa le decojiti si sa serviti o farfurioara sau o ceasca de seminte de dovleac sau puteti cumpara seminte crude decojite.

Arheologii au descoperit seminte de dovleac in unele pesteri din Mexic, de acum 7000 an i. Hr. Pana si astazi, ele se regasesc destul de frecvent printre ingredientele retetelor mexicane. 

Pare de necrezut ca un ceai preparat din seminte de dovleac poate avea efecte superioare unui pumn de pastile. Decoctul pentru tratarea insomniei se obtine dintr-o lingurita de seminte nedecojite (pisate) la o cana de apa. Se fierbe circa 5 minute si se bea inainte de culcare cu o jumatate de ora.

Legatura dintre cantitatea mare de substante minerale (magneziu, mangan, fosfor, fier) si dezvoltarea armonioasa a creierului nu mai este o noutate pentru specialisti. Mai este necesar de stiut ca o portie normala, constand intr-un sfert de cana de seminte, ii asigura unui adult aproape 30 % din necesarul zilnic de fier. Aceeasi cantitate furnizeaza 2 grame de fibre insolubile, utile in curatarea intestinelor de impuritati, si 296 calorii. 

Studiile recente au asociat acizii polinesaturati cu buna functionare a vaselor de sange, iar magneziul cu un risc scazut in fata infarctului.

Printr-un proces lent desfasurat odata cu trecerea anilor, oasele celor trecuti de a doua tinerete devin mai fragile iar riscul de a se accidenta sporeste. In cazul osteoporozei, calciul nu este singurul actor implicat in pierderea masei osoase, lantul "cauza-efect" numarand printre "zalele" sale si minerale precum zincul. Iata, asadar legatura dintre varstnici si necesitatea unui aport ridicat de zinc, care poate fi asigurat chiar cu ajutorul semintelor de dovleac. 

Pentru ca isi pierd din prospetime dupa numai o luna de cand au fost extrase, pentru iarna se obisnuieste sa fie inghetate in recipiente inchise.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Supa de dovleac si ciuperci

    O reteta de toamna dulce, cremoasa, plina de arome si gusturi potrivite pentru acest anotimp.

  • Semintele de pin si sanatatea

    Asa numitele seminte de pin sunt de fapt seminte ale conurilor de pin. Acestea au culoare galbuie, sunt dulci, cu o usoara aroma de unt, si reduc senzatia de foame.

  • Supa de dovleac si salvie

    Servita fierbinte si cu ceapa verde presarata, supa de dovleac si salvie poate fi tot ceea ce are nevoie organismul in timpul sezonului rece.

  • Esti fan Halloween? Atunci nu risipi semintele de dovleac

    Daca tot transformi dovleacul intr-un felinar pentru noaptea de Halloween, ar fi pacat sa nu colectezi semintele in vederea valorificarii. Efortul si timpul pierdut sunt minime, in schimb, benficiile intrec orice asteptari.

  • Consumul de oua si sanatatea inimii

    Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?


Warning: fopen(cache/fe933d9d2adb98bc16a539c9d5e907b8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139