Consumul de oua si sanatatea inimii
Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?
Da, vor zice unii, pentru ca detin o cantitate considerabila de colesterol in galbenus iar colesterolul este pricina problemelor. Intr-adevar, intre depunerile de grasime de pe artere, atacurile de cord si colesterol s-a remarcat o stransa legatura, doar ca atare concluzie este putin pripita asa devreme.
Apropo, stiai ca ouale sunt bogate in acizi grasi omega-3? Conform unui studiu efectuat la Harvard University, nici macar consumul unui ou pe zi nu sporeste riscul unui atac de cord sau altor afectiuni, in conditiile in care specialistii ne sfatuiau pana acum sa consumam oua de doua, maxim trei ori pe sapatamana, ca sa nu avem probleme de sanatate. De fapt, acestea constituie o sursa veritabila de proteine, vitamina A, vitamina B, vitamina D, fier, zinc, fosfor si alte minerale. Ouale mai contin pe langa cele mentionate si pigmenti antioxidanti pretiosi cum este luteina.
Echipa de nutritionisti de la numita universitate au introdus in studiu un numar de 115,000 femei si barbati, concluzionand ca o persoana matura sanatoasa poate manca un ou pe zi fara ca nivelul de colesterol sa atinga praguri periculoase. Secretul se afla chiar in modul in care organismul uman percepe aportul de grasime exterior. Acesta simte nevoia sa compenseze si sa echilibreze nivelul din sange, astfel ca va sintetiza el insusi mai putin colesterol.
Vinovate pentru bolile de inima se fac in principal “grasimile saturate si grasimile trans, care au un impact mult mai mare in sensul cresterii colesterolului din sange”, noteaza doctorul nutritionist Kris Etherton.
Privind prin aceasta “lentila”, trebuie sa stiti ca un ou de dimensiuni mari contine aproximativ 2 grame de grasimi saturate (10% din valoarea zilnica) si nu are deloc grasimi trans. Majoritatea grasimilor care au un procent ridicat de grasimi saturate sau grasimi trans se solidifica la temperatura camerei. Din aceasta cauza, de obicei, mai sunt numite grasimi solide. Acestea includ grasimea de vita, porc, margarina, untura si untul.
Inainte de a sarbatori cu o omleta din trei oua, ia in considerare si urmatorul sfat al nutritionistei Kris Etherton: “Limiteaza aportul de colesterol la mai putin de 300 mg zilnic, si la mai putin de 200 mg daca te confrunti cu boli de inima, diabet, ori daca ai peste 55 de ani (femei) respectiv 45 de ani (barbati)”.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Semintele de pin si sanatatea
Asa numitele seminte de pin sunt de fapt seminte ale conurilor de pin. Acestea au culoare galbuie, sunt dulci, cu o usoara aroma de unt, si reduc senzatia de foame.
-
Portocalele, mai antioxidante decat suplimentele de vitamina C
Intr-un studiu intocmit peste ocean, consumul de fructe si-a dovedit superioritatea fata de suplimentele de vitamina C in protectia organismului.
-
Cojile de oua si plantele din gradina
Aparent, intre cojile de oua si gradinarit nu exista nicio relatie apropiata. Totusi, dincolo de potentialul culinar al produselor de origine animala amintite, o serie de aspecte practice asteapta sa iasa la lumina.
-
Oua si branza la cuptor, cu oregano si rosii
Printre mancarurile bune cu care sa va incantati musafirii se regaseste si reteta de oua si branza la cuptor, cu oregano si rosii.
-
Oua si rosii umplute cu crema de branza si unt
Incepeti-va ziua cu un aperitiv sanatos si gustos, format din legume pline de vitamine. Va prezentam reteta de oua si rosii umplute cu crema de branza si unt.