Esti fan Halloween? Atunci nu risipi semintele de dovleac
Daca tot transformi dovleacul intr-un felinar pentru noaptea de Halloween, ar fi pacat sa nu colectezi semintele in vederea valorificarii lor. Efortul si timpul pierdut sunt minime, in schimb, benficiile intrec orice asteptari. Semintele de dovleac sunt surse concentrate de vitamine, minerale si antioxidanti ce ne asigura majoritatea aminoacizilor esentiali, precum triptofanul si glutamatul. Apetisante, gustoase si deosebit de hranitoare, semintele de dovleac sunt suplimentul ideal pentru orice masa din zi.
Calitatea lor depinde in buna masura de gradul de maturitate al legumei, aflandu-se in relatie direct proportionala cu aceasta. Servite proaspete, prajite sau coapte, semintele de dovleac ofera aproximativ 559 calorii la 100 g. Valoarea calorica sporita rezulta in special din proteine si grasimi. Din fericire, este vorba despre acizi grasi mononesaturati, cum ar fi acidul oleic, care contribuie la scaderea colesterolului rau din sange in favoarea celui bun. Studiile sugereaza ca dieta mediteraneana, in care predomina acest tip de acizi mononesaturati, ajuta la prevenirea bolilor coronariene si a accidentelor vasculare cerebrale.
Semintele contin proteine de buna calitate. Doar 100 g de seminte ofera 54% din doza zilnica recomandata. Unul dintre cele mai mari castiguri recunoscute unanim de cercetatori este si lupta impotriva cancerului. Potrivit unui studiu publicat de cativa cercetatori spanioli, curcubitacinele din semintele de dovleac ajuta in lupta cu cancerul. Alti specialisti sustin cu tarie ca acestea scad riscul cancerului de san cu 23%, in cazul femeilor aflate in perioada de postmenopauza.
Se pare ca obiceiul de a savura seminte in fata televizorului are o explicatie mai complexa decat obisnuinta. Bogate in triptofan, semintele de dovleac trateaza stresul si insomnia mai bine decat ar putea sa o faca unele medicamente cumparate din farmacie. Daca vrei sa-ti protejezi inima, consuma zilnic, timp de o luna, 80-90 de seminte crude. In acest interval, elimina din alimentatie grasimile, preparatele prajite, produsele de patiserie si de cofetarie. O astfel de cura ajuta si la refacerea muschiului cardiac.
Specialistii spun ca semintele de dovleac sunt o sursa veritabila de magneziu, un mineral care contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular. De asemenea, uleiul extras din seminte contine acizi grasi polinesaturati, care sunt un elixir pentru vasele de sange. Nu intamplator, dietologii din Japonia pun semintele de dovleac pe primul loc in tabelul produselor alimentare. Acestea previn sau lupta cu prostata, constipatia si balonarea, sunt diuretice, ajuta parul sa creasca si elimina metalele grele din organism.
Pentru bolile enumerate se prepara asa-numitul "laptele de bostan", care se obtine in felul urmator: se piseaza bine un pahar de seminte, si se adauga pe parcurs 3 pahare de apa clocotita. Se stoarce bine terciul si se bea lichidul rezultat de trei ori pe zi, inainte de masa, cate jumatate de pahar. Contra viermilor intestinali, se administreaza cate o lingurita de ulei din seminte de dovlec pe zi.
Sursa foto: fairwaymarket.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Supa de dovleac si salvie
Servita fierbinte si cu ceapa verde presarata, supa de dovleac si salvie poate fi tot ceea ce are nevoie organismul in timpul sezonului rece.
-
Prajituri speciale. Rulada cu crema de dovleac si smantana
O prajitura pe care o puteti prepara pentru zilele speciale din viata dumneavoastra poate fi rulada cu crema de dovleac si smantana.
-
Supa de dovleac si rozmarin pentru seara de Halloween
Pentru Halloween, aceasta sarbatoare internationala anuala, care se celebreaza prin activitati specifice, puteti include in meniu si o supa speciala: supa de dovleac si rozmarin.
-
Bauturi aromate si sanatoase. Smoothie de dovleac
Deliciosi si plini de vitamine, dovlecii sunt pe lista preparatelor culinare de orice fel. Noi va propunem sa incercati urmatoarea bautura aromata: smoothie de dovleac.
-
Valoarea nutritiva a pulpei si semintelor de dovleac
Dovlecii variaza foarte mult in privinta formei, dimensiunii si pigmentarii. Desi sunt in general asociati cu portocaliul si galbenul, in alte parti ale lumii fructele sunt verzi sau chiar rosii.