Planta medicinala cu flori mari, de un roz palid spre violet sau chiar in nuante de crem si alb, sapunarita (Saponaria officinalis) mai este cunoscuta in popor si ca floarea calugarului, floarea de sapun, odogaciul sau sapunul popii.
Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.
Strugurii: daca va plac strugurii, indiferent de soi si culoare, oferiti corpului doze generoase de vitamina B, A si C, veti avea un sistem imunitar mai rezistent si un sistem circulator mai puternic, iar inima va fi mai tanara si va functiona mai bine.
Atat tinctura cat si infuzia se recomanda ca o alternativa naturista in tratarea oboselii cronice, pentru scurtarea perioadei de convalescenta si pentru a reface nivelul de energie al organismului
Sub forma de infuzie este folosita de foarte multa vreme ca o alternativa naturista pentru linistirea durerilor usoare, pentru a trata sau preveni diverse afectiuni cronice sau pentru un somn mai linistit, iar florile sale uscate sub utilizate adesea pentru parfumul lor placut, dulce si odihnitor.
Mai putin cunoscute si apreciate decat nucile clasice, nucile pecan au inceput totusi in ultimii ani sa fie alese ca o gustare sanatoasa, gustoasa si plina de vitamine si nutrienti. Sunt mai dulci decat nucile cu care suntem obisnuiti, au un continut ridicat de grasimi benefice pentru organismul nostru, au un nivel ridicat de proteine, lipide si multi, foarte multi antioxidanti alaturi de vitamina E si A.
Dincolo de aroma alunele de padure ofera organismul o doza mare de acid folic, vitamina E, vitamina A, fibre, fosfor, fier, magneziu, dar in egala masura sunt o foarte buna sursa de proteine si au un continut caloric ridicat.
Versatil si cu un parfum aparte oregano proaspat sau uscat, sub forma de pulbere, ceai sau tinctura poate fi folosit si in tratamente naturiste, unele neasteptat de eficient pentru a preveni anumite afectiuni sezoniere sau a usura simptomele unor boli cronice.
O planta erbacee pe care o intalnim adesea, cu multe inflorescente mici, albe, cu patru petale, grupate in spice terminale, frunze in forma ovala, ce descresc de la baza plantei spre varf, lingurea este si o planta medicinala cu multa vitamina C si efect dezinfectant si astringent.