Tratamente naturiste cu sapunarita

Planta medicinala cu flori mari, de un roz palid spre violet sau chiar in nuante de crem si alb, sapunarita (Saponaria officinalis) mai este cunoscuta in popor si ca floarea calugarului, floarea de sapun, odogaciul sau sapunul popii. Cu o inaltime de pana la 70 de cm (uneori poate atinge si 100) si recunoscuta usor datorita florilor, sapunarita este intalnita la ses si deal in zone insorite si cu pamant nisipos, la marginea raurilor sau drumurilor. In terapii si industrie se folosesc rizomii cu radacini, culesi primavara sau toamna dupa primul an de viata al plantei. 
 
Se usuca si se pot folosi pentru infuzii, ceaiuri si decoct (usor de gasit in magazinele de specialitate), in industria alimentara si medicamentoasa. Traditional praful de radacina de sapunarita era utilizat si ca sapun pentru spalarea corpului, tesaturilor si a parului, de unde si denumirea sa populara. Sapunarita contine o cantitate mare de saponine, dar si saruri minerale, glucide, rasini. Este o planta medicinala ce poate declansa stari de voma, gastroenterocolite si stari de greata daca este folosita in exces, asa ca se recomanda avizul unui specialist inainte de folosire. 
 
- decoctul din radacina de sapunarita, cumparat din magazinele naturiste sau preparat in casa (doua linguri rase de radacina la 250 de ml de apa, fierte impreuna un sfert de ora) este utilizat pentru clatirea parului gras, degradat sau cu matreata dupa spalare. Il ajuta sa isi revina, sa fie mai puternic, mai lucios si mai rezistent
- decoctul si infuzia de radacina sunt folosite extern sub forme de comprese caldute, aplicate pe zonele cu eczeme, acnee, iritati, plagi superficiale
- infuzia de radacina este folosita in medicina traditionala in tratarea bronsitelor si a tusei cronice
- are efect diuretic si usor detoxifiant
- intensifica activitatea bilei, fiind utila ca adjuvant in tratarea dischineziei biliare
- reduce usor hipertensiunea
- ceaiul de sapunarita are efect laxativ si ajuta organismul sa elimine toxinele

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Tratamente naturiste cu limeta

    Limeta sau lamaia verde este intalnita tot mai des in bucatarie si nu numai, multi preferand-o pentru gustul placut, proaspat, racoritor, cu note usor amarui, mai putin intens decat al lamaii clasice, dar foarte aromat.

  • Tratamente naturiste cu nuci

    Miezul de nuca este un veritabil fruct-minune, si in afara gustului placut are grasimi, vitamine, proteine, este bogat in calorii (va fi consumat cu moderatie mai ales daca vrem sa slabim) si poate fi o gustare sanatoasa si satioasa.

  • Tratamente naturiste cu morcovi

    Cu multe vitamine – A, B1, B6, C, E, K, P – si minerale, banalul morcov intareste sistemul imunitar, ofera organismului un plus de energie, dar ajuta si digestia si buna functionare a ficatului sau bilei, dar si a sistemului respirator. Si cum are mult beta-caroten si vitamina A este recomandat pentru a pastra acuitatea vizuala.

  • Tratamente naturiste cu tataneasa

    O planta medicinala cu numeroase inflorescente marunte, de un roz inchis sau rosu spre violet, ce poate fi intalnitain general in locurile umede din campie, tataneasa este folosita in medicina naturista pentru efectele sale antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante, antidiareice

  • Tratamente naturiste cu rascoage

    Planta medicinala cunoscuta in popor si ca pufulita, rachitica, sburatoare de padure, biscau sau iarba Sfantului Ioan, este relativ usor recunoscut datorita florilor de culoare mov deschis.


Warning: fopen(cache/389e1f999dff19ec88ca600a537ef976) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139