Tratamente naturiste cu limeta
Limeta sau lamaia verde este intalnita tot mai des in bucatarie si nu numai, multi preferand-o pentru gustul placut, proaspat, racoritor, cu note usor amarui, mai putin intens decat al lamaii clasice, dar foarte aromat. Este folosita in general pentru retete de prajituri sau cocktailuri, dar poate fi inlocui lamaile mai acre intr-o gama larga de preparate, de la salate si bauturi fara alcool la gemuri sau sosuri. Insa aceste fructe mici, rotunde, cu mult suc pot fi folosite si in medicina naturista pentru a preveni mai multe afectiuni. Iar uleiul extras din coaja fructului este des intalnit in produse cosmetice, dar si in bauturi racoritoare, deodorante, creme, lotiuni diverse.
Limetele sunt o excelenta sursa de vitamine, continand vitamina C, A, E, K, B, alaturi de fibre sau minerale diverse (au mai mult potasiu decat lamaile), iar un ingredient secret este asa numitul limonin, un compus ce scade riscul aparitiei unor tipuri de cancer.
Sucul proaspat de lamaie verde poate inlocui sucul de lamaie sau cel de grepfrut si portocala, oferind organismului vitamina C, un gust placut (mai ales alaturi de alte sucuri de fructe sau putina miere) si este recomandat in tratarea gripelor si racelilor, cand revigoreaza si ajuta organismul sa isi revina mai repede. Puteti face cure de suc de limeta pentru proprietatile antibacteriene si antiseptice, in special in perioadele in care suferiti de oboseala cronica sau anemie.
Mancate des sau preparate sub forma de suc, limetele ajuta la mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale si sunt recomandate ca adjuvant naturist in crizele de tuse.
Sucul de limeta poate fi folosit pentru a curata cavitatea bucala si pentru a mentine sanatatea gingiilor. Clatiti cateva minute gura cu ¼ cana de suc de lamaie verde, iar gingiile vor sangera mai putin sau chiar deloc.
Limetele sunt folosite si in curele de slabire, pentru ca ajuta la arderea mai usoara a grasimilor, ofera gust fara mult zahar sau calorii, si pot fi folosite si pentru salate de fructe sau de cruditati.
Este un fruct care dincolo de gust este si o buna sursa de fibre, imbunatatind si regland digestia, dar este si un diuretic natural care ajuta la eliminarea surplusului de lichid din organism.
Folosite cat mai des in retete, limetele mentin sanatatea sistemului osos, sunt o sursa alternativa de calciu si pastreaza mai mult timp elasticitatea si prospetimea pielii.
Coaja de limeta rasa fin poate fi folosita in locul cojii de lamaie pentru diverse preparate, sau poate fi pusa in apa pentru un plus de aroma si savoare.
Foto: photos-public-domain.com
Articole asemănătoare
-
Tratamente naturiste cu nuci
Miezul de nuca este un veritabil fruct-minune, si in afara gustului placut are grasimi, vitamine, proteine, este bogat in calorii (va fi consumat cu moderatie mai ales daca vrem sa slabim) si poate fi o gustare sanatoasa si satioasa.
-
Tratamente naturiste cu morcovi
Cu multe vitamine – A, B1, B6, C, E, K, P – si minerale, banalul morcov intareste sistemul imunitar, ofera organismului un plus de energie, dar ajuta si digestia si buna functionare a ficatului sau bilei, dar si a sistemului respirator. Si cum are mult beta-caroten si vitamina A este recomandat pentru a pastra acuitatea vizuala.
-
Tratamente naturiste cu tataneasa
O planta medicinala cu numeroase inflorescente marunte, de un roz inchis sau rosu spre violet, ce poate fi intalnitain general in locurile umede din campie, tataneasa este folosita in medicina naturista pentru efectele sale antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante, antidiareice
-
Tratamente naturiste cu rascoage
Planta medicinala cunoscuta in popor si ca pufulita, rachitica, sburatoare de padure, biscau sau iarba Sfantului Ioan, este relativ usor recunoscut datorita florilor de culoare mov deschis.
-
Tratamente naturiste cu rachitan
Cu actiune astringenta, cicatrizanta, antiseptica, se folosesc de la rachitan partile aeriene, recoltate in perioada de inflorire, din iunie pana in septembrie