Fructe pentru sanatate

Merele: sunt poate cele mai populare fructe, iubite si de cei mici si de cei mari, recomandate de nutritionisti si medici ca o gustare sanatoasa, oferind organismului nutrienti, zahar, energie si ajutandu-l sa elimine mai usor toxinele. Indiferent de soiul lor, merele ar trebui mancate zilnic, cu tot cu coaja, crude (desi sunt delicioase si sub forma de compot, suc sau in placinte si prajituri), aducand corpului fibre atat de necesare pentru o buna digestie, vitamina C si vitamina A, dar si putine calorii. Mancati mere daca vreti sa ajutati organismul sa fie mai sanatos, sa aveti o inima mai sanatoasa (contin potasiu), sunt utile si in curele de slabire, iar cei care consuma des acest fruct au sanse mai mici sa dezvolte infectii respiratorii sau boli cronice precum astmul. Si daca vreti sa preveniti anumite cazuri de cancer si sa reduceti riscul unui atac vascular cerebral mancati de 2-3 ori pe saptamana (cel putin) cate un mar rosu. Iar nutrientii din coaja va ajuta sa aveti o piele mai sanatoasa si mai tanara.  
 
Gutuile: un simbol al toamnei, fructe pe care le mancam fie crude, cu gustul lor acrisor delicios, stie sub forma de gem sau peltea, gutuile aduc organismului o cantitate mare de vitamina C, utila mai ales pentru a intari sistemul imunitar si pentru a avea mai multa energie. Consumul frecvent de gutui in timpul toamnei ajuta la combaterea anemiei si creste pofta de mancare (mai ales in cazul copiilor). Pulpa fructului mancata cruda are multi antioxidanti si datorita prezentei tanin-pectinei este ideala pentru a trata durerile si deranjamentele stomacale, regleaza tranzitul intestinal si reduce senzatia de greata si voma. Si daca va place aroma putin acida a gutuilor le puteti introduce si in regimurile de slabire pentru ca ard mai repede grasimile, ne fac sa avem mai curand senzatia de satietate.  
 
Perele: sunt dulci, gustoase, zemoase, dar sunt nu doar o gustare naturala ci si un "tratament" de care va puteti bucura toata viata. Perele au fibre, asa ca veti avea o digestie mai usoara si veti regla natural activitatea stomacului. Cu putine calorii, sunt perfecte atunci cand simtiti nevoia de ceva dulce dar care sa nu ingrase, sunt recomandate si celor care sufera de diabet si datorita cantitatii mari de vitamina A parul, pielea si ochii vor beneficia la randul lor de aceste fructe. Cum are multa vitamina C, banala para este un ajutor de nadejde pentru sistemul imunitar, in special in sezonul rece, cand racelile si gripele devin prezente obisnuite. Si cum pulpa si coaja fructului sunt usor astringente pot fi folosite si pentru masti cosmetice naturale, recomandate tenului acneic.  
 
Strugurii: daca va plac strugurii, indiferent de soi si culoare, oferiti corpului doze generoase de vitamina B, A si C, veti avea un sistem imunitar mai rezistent si un sistem circulator mai puternic, iar inima va fi mai tanara si va functiona mai bine. Cum au multe fibre si potasiu strugurii sunt buni si pentru o digestie usoara, avand si usor efect diuretic. Potrivit specialistilor strugurii au si un surprinzator efect destresant, ajutandu-ne sa suportam mai usor ritmul vietii cotidiene si sa ne odihnim mai bine. Puteti folosi boabele si sucul de struguri si pentru masti cosmetice, iar efectul va fi de intinerire si mentinere a elasticitatii pielii. 

 

Foto: absfreepic.com, urltarget.com, publicdomainpictures.net, creation7.com

Articole asemănătoare

  • Coriandrul pentru sanatate

    Cu multa vitamina C, K si proteine, frunzele de coriandru sunt perfecte in salate, supe sau pentru a improspata o mancare, iar fructele si semintele se folosesc dupa uscare si macinare pentru diverse tincturi si infuzii sau, de ce nu, uleiuri esentiale, produse usor de gasit in magazinele de specialitate.

  • Spanacul, un aliat esential pentru un sistem imunitar puternic

    Banalul spanac are nu mai putin de 15 vitamine si minerale esentiale pentru sanatate: vitamina A si K, vitamina E, vitamina C, calciu, magneziu, fier, potasiu si lista poate continua.

  • Legume si fructe pentru un sistem imunitar mai puternic

    In perioada rece organismul are nevoie mai mult decat oricand de un sistem imunitar cat mai rezistent in fata racelilor de sezon, si in loc de medicamente ati putea adauga mai multe fructe si legume in meniul zilnic.

  • Conopida - cinci beneficii pentru sanatate

    Are putine calorii, aduce destul de repede senzatia de satietate, este recomandata in diverse diete de slabire pentru ca o puteti prepara in numeroase feluri.

  • Miezul de nuca pentru sanatate

    Miezul de nuca mancat frecvent ajuta la fixarea calciului in oase, mentine sanatatea sistemului circulator si scade nivelul colesterolului din organism, previne unele tipuri de cancer si are un efect antiinflamator natural


Warning: fopen(cache/3ce011ba43f54e12689b5621b9866216) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139