Praz

prazSe cultiva prin rasad, care se produce �n rasadnite reci, pe straturi, sau in ghivece, prin semanare, la sf�rsitul lunii martie sau �nceputul lui aprilie. Pentru 1000 mp de cultura trebuiesc 45000-55000 fire de rasad care se obtin din 600-800 gr sam�nta.
Plantarea rasadului �n gradina se face la �nceputul lunii iunie, la 30 cm �ntre r�nduri si 15-20 cm pe r�nd, dupa ce s-a fasonat (se scurteaza cu 1/3 radacinile si frunzele).
�ngrijirea se face prin prasile, udari, �ngrasare suplimentara (ca la ceapa). Plantele se musuroiesc pentru a favoriza albirea si fragezirea bazei tulpinilor.
Pentru consum �n timpul verii, recoltarea �ncepe la sf�rsitul lunii iulie, iar prazul pentru iarna se recolteaza toamna t�rziu (noiembrie).
Se poate pastra peste iarna �n pivnite, prin �ngroparea radacinilor si o parte din tulpina �n nisip.
La 1000 mp de cultura se pot obtine 1500-4000 kg praz.
Soiuri: cel mai rasp�ndit soi este Camus, cu tulpini lungi si viguroase, de 60-70 cm; alte soiuri sunt Carentan, Parox, Pelux, etc.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/f4a4ad9b808502459d0af8b4198b87b9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139