Praz
Se cultiva prin rasad, care se produce �n rasadnite reci, pe straturi, sau in ghivece, prin semanare, la sf�rsitul lunii martie sau �nceputul lui aprilie. Pentru 1000 mp de cultura trebuiesc 45000-55000 fire de rasad care se obtin din 600-800 gr sam�nta.
Plantarea rasadului �n gradina se face la �nceputul lunii iunie, la 30 cm �ntre r�nduri si 15-20 cm pe r�nd, dupa ce s-a fasonat (se scurteaza cu 1/3 radacinile si frunzele).
�ngrijirea se face prin prasile, udari, �ngrasare suplimentara (ca la ceapa). Plantele se musuroiesc pentru a favoriza albirea si fragezirea bazei tulpinilor.
Pentru consum �n timpul verii, recoltarea �ncepe la sf�rsitul lunii iulie, iar prazul pentru iarna se recolteaza toamna t�rziu (noiembrie).
Se poate pastra peste iarna �n pivnite, prin �ngroparea radacinilor si o parte din tulpina �n nisip.
La 1000 mp de cultura se pot obtine 1500-4000 kg praz.
Soiuri: cel mai rasp�ndit soi este Camus, cu tulpini lungi si viguroase, de 60-70 cm; alte soiuri sunt Carentan, Parox, Pelux, etc.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Praz cu ou fiert si vinegreta
Simplu de pregatit, transformand banalul praz intr-o surpriza culinara.
-
Supa de cartofi cu praz si crutoane
Simpla, satioasa, potrivita pentru pranz sau cina, se prepara usor si repede.
-
Placinta cu praz si branza
O placinta buna pentru o servi la birou alaturi de o cana cu ceai cald sau cu lapte batut este placinta cu praz si branza.
-
File de somon cu sparanghel si praz
Orice reteta cu peste este delicioasa dar va invitam sa savurati de data aceasta un preparat plin de vitamine: file de somon cu sparanghel si praz.
-
Retete sanatoase. Pilaf cu praz si naut
Un preparat delicios chiar si pentru cei mici, reteta de pilaf cu praz si naut se poate regasi la o masa de pranz sanatoasa. Ingredientele necesare sunt: