Parcul National Vezuviu, Italia


Spunea candva Goethe ca odata ce ai zarit orasul Napoli poti muri. Drept este ca nimeni nu poate aprecia frumusetile locului trecand pur si simplu cu vederea modul cum oamenii isi duc intreaga viata la umba marelui vulcan. Muntele Vezuviu, cel care a nimicit orasul Pompei ingropandu-l sub un strat gros de lava si cenusa, este activ pana in zilele noastre. De fapt, este singurul vulcan activ de pe continentul european.

Autoritatile italiene au infiintat un parc national de mare valoare stiintifica, arheologica si istorica.  Parcul National Vezuviu a luat nastere pe o suprafata de circa 13,500 de hectare, si este una dintre rezervatiile aflate sub protectia UNESCO. Potrivit unui studiu de specialitate, activitatea vulcanica a inceput cu aproximativ 300,000 de ani in urma si s-a manifestat violent in numeroase randuri. De la eruptia din anul 79, care a distrus orasul Pompei si care a facut 30.000 de morti, Vezuviul a mai erupt de inca 30 de ori, asa ca a fost pus sub observatie incepand cu secolul al XIX-lea.

Clima blanda si terenurile extrem de fertile, in ciuda fluxurilor de lava care au urmat unul dupa altul de-a lungul secolelor, au permis dezvoltarea unei vegetatii luxuriante, caracteristice, si a unei faune pe masura. Se spune ca agricultura locala este mai performanta decat cea practicata in oricare alta parte a Italiei.

Muntele Vezuviu este situate in campia Campania si se compune din doua structuri morfologice: Marele Con Vezuviu si caldera Somma. Cel mai inalt punct al calderei Somma este Punta Nasone (1,132 m), care reprezinta ramasitele unui vulcan activ mai bine de 30,000 de ani in urma. Pantele muntelui Somma difera destul de mult de cele ale Muntelui Vezuviu sub raportul faunei si vegetatiei.  In vreme ce acesta din urma este arid si a fost partial reimpadurit pentru a impiedica alunecarile de teren, muntele Somma beneficiaza de mai multa umiditate si este acoperit cu vegetatie. Mai multe studii au indicat ca zona adaposteste peste 900 de specii de plante si animale, din care o parte insemnata sunt elemente unice in spatiul mediteranean.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/67499a791d9d03b83209bec6db3a06e1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139