Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului. La nord parcul este marginit de Depresiuna Lovistei, o vasta arie geografica organizata cu un mileniu in urma in tinutul lui Seneslau.
Rezervatia constituie un adevarat muzeu natural si locul ideal in judet pentru desfasurarea activitatilor turistice si recreative. Fiind situat la 45 km de Sibiu si 25 km de Ramnicu Valcea, singura cale de acces este drumul european E81.
Turistii se pot bucura de peisajul oferit de Cheile si Cascada Lotrisorului, masivele Cozia, Capatanei si Defileul Oltului. Aria protejata a luat nastere pentru a oferi un cadru protector ecosistemelor din zona.
Aici gorunul se intalneste la cea mai mare altitudine din tara, iar bradul si fagul, specii dezvoltate preponderent in sectoarele inalte, coboara pana in lunca raului Olt. Acestea constituie principalele “anomaliile” ale Parcului National Cozia, insa exista si alte lucruri prin care se remarca, iar acestea sunt speciile de plante si animale.
Specialistii au numit obiectivul “parcul florilor” deoarece cuprinde aproximativ 930 taxoni. Printre speciile rare se numara: iedera alba, salcamul pitic, bujorul de munte, faimosul mesteacan de Cozia, floarea de colt si Lycopodium tristachyum. Endemitele locale sunt in numar de sase: Achillea coziana, Centaurea coziensis, Galium baillonii, Rosa x argesana, Rosa coziae, Stipa crassiculmis ssp. Heterotricha.
Datorita faptului ca numai o sectiune din suprafata parcului este deschisa vizitatorilor, ecosistemele sunt intr-o stare buna de conservare. De asemenea, parcul national adaposteste multe specii de animale, dintre care cele mai interesante sunt: pisica salbatica, capra neagra, vipera cu corn si pseudoscorpionul de origine mediteraneana Neobisium carpathicum.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Rondane, Norvegia
Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.
-
Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.
-
Parcul National Paradisul Slovac
Adapostind cea mai mare densitate de fluturi pe kilometru patrat din Slovacia, Parcul National Paradisul Slovac isi merita cu prisosinta numele. Paradisul Slovac este o regiune muntoasa cu altitudini cuprinse intre 800-1100 m in Parcul National Slovac.