Parcul National Rondane, Norvegia
Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei. Stiind ca vor avea parte de o escapada de neuitat in mijlocul naturii, in fiecare an sosesc aici din intreaga lume iubitori de drumetie. Obiectivul este unul popular, in ciuda climatului uscat si a reliefului stancos care ingreuneaza mult ascensiunea.
Parcul National Rondane este dominat de 10 varfuri cu altitudinea de peste 2000 de metri, este unul dintre putine areale salbatice in care se mai pot vedea plimbandu-se nestingherite cirezi de reni, insa descoperirile arheologice au indicat si o locuire umana foarte timpurie.
Cel mai inalt varf de pe teritoriul parcului se numeste Rondslottet si atinge 2178 metri. Peisajul actual s-a format in cea mai mare parte de-a lungul ultimei ere glaciare, in urma cu circa 9,000-10,000 de ani in urma. In acel moment, data fiind altitudinea reliefului dar si pozitia geografica la o latitudine atat de inaintata, suprafete uriase din teren fusesera acoperite cu gheata.
Topirea acesteia trebuie sa se fi produs rapid cred geologii, de vreme ce intalnim vai cu adancimi destul de mari si pe alocuri chiar canioane, precum Jutulhogget si Vesle-Ula. Peretii celui dintai masoara de la baza pana sus intre 20 si 30 metri.
Spuneam ca Parcul National Rondane este unul dintre putinele locuri din Peninsula Scandinava si Europa care adaposteste reni salbatici. Numarul de exemplare estimat in zona ar fi cuprins intre 2000 – 4000 de reni. Interesant in legatura cu viata acestor animale este ca traseele urmate, astazi, in timpul migratiei spre locuri mai bune de pasunat sunt aceleasi din vremuri imemoriale.
Hrana lor principala o constituie lichenii si anumite tipuri de ierburi scunde, ca si in cazul celorlalte specii ierbivore. Alte animale salbatice specifice, de mari dimensiuni sunt: elanul, boul moscat, ursul si lupul.
Biologii au numarat in total pe teritoriul Parcului National Rondane 28 specii de mamifere, 124 specii de pasari, 240 tipuri de plante si mai mult de 300 tipuri de alge si muschi. Una dintre florile care prospera in mediul racoros de aici, si pe culmile muntilor pana la altitudini de peste 1700 m, se numeste Glacier Crowfoot. In cateva zone mai joase creste uneori mesteacanul si pinul de munte. Parcul si-a marit suprafata in anul 2003, acoperind in prezent 963 km patrati.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.
-
Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.
-
Parcul National Paradisul Slovac
Adapostind cea mai mare densitate de fluturi pe kilometru patrat din Slovacia, Parcul National Paradisul Slovac isi merita cu prisosinta numele. Paradisul Slovac este o regiune muntoasa cu altitudini cuprinse intre 800-1100 m in Parcul National Slovac.