Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti. Ca entitati geografice in zona se disting grupele Anina si Semenic, subdiviziuni ale Muntilor Banatului, care ii confera parcului specificul peisagistic prin multitudinea si diversitatea de canioane, pesteri, grote, doline, pasuni si paduri. Traseele turistice, marcate pe o lungime totala de 115 km in interioriul obiectivului, indruma pasii drumetilor cutezatori spre crestele muntilor, spre puncte de belvedere si vestigii istorice.
Cheile Carasului se numara printre cele mai salbatice si lungi (19 km) din tara si prezinta doua sectoare de chei despartite de Lunca Prolazului, loc in care versantii s-au retras pentru a face loc celor catorva gospodarii cuibarite pe malurile raului.
In Muntii Banatului au fost create mai multe rezervatii naturale, fie pentru octrotirea unor plante fie pentru protejarea unor comori de suprafata sau subteran. Pestera Comarnic si Pestera Popovat sunt vestite pentru splendoarea podoabelor concretionale de calcit si monumentalitatea galeriilor. Parcul National Semenic – Cheile Carasului adaposteste urmatoarele rezervatii: Cheile Carasului, Izvoarele Carasului, Pestera Comarnic, Pestera Popovat, Buhui Marghitas, pestera Buhui, Cheile Garlistei si Izvoarele Nerei.
In perimetrul obiectivului orice forma de exploatare sau utilizare a resurselor naturale sunt interzise, la fel si oricare forma de intrebuintare a terenurilor, incompatibila cu scopul conservarii. In calitate de turist veti avea posibilitatea de a observa alaturi de cele peste 1,000 de specii de plante cateva relicte tertiare si specii endemice sau cu caracter mediteranean.
Chiar si “banalele” paduri de fag impresioneaza prin dimensiunile exceptionale ale arborilor seculari, rar intalnite in alte locuri. Este de asemenea de luat in considerare climatul mediteranean care favorizeaza dezvoltarea a 33 de specii de orhidee in perimetrul parcului. Cele trei cai de acces spre obiectiv sunt drumurile: Resita – Slatina-Timis (dinspre nord), Anina-Resita (dinspre est) si DN57B, dinspre sud.
Sursa foto: pnscc.ro
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Cheile Nerei
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este o arie protejata delimitata in anul 2003 la limita sud-vestica a tarii. Scopul principal pentru care a fost constituit Parcul este conservarea biodiversitatii, a florei si faunei, a peisajului, a traditiilor locale, incurajarea turismului, educatie ecologica si constientizare publica.
-
Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
-
Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas
Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se intinde pe raza judetelor Neamt si Harghita, si a imprumutat numele de la cele doua elemente geografice care ii definesc identitatea. Parcul se gaseste in partea central-nord-estica a Romaniei, intr-o zona foarte interesanta atat din punct de vedere geologic, cat si din punct de vedere al peisajelor sau biodiversitatii.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.