Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956. In ciuda peisajelor atractive pe care le promoveaza, obiectivul cu o intindere de circa 1030 km patrati, este unul dintre cele mai slab populate si vizitate din Regatul Unit al Marii Britanii.
Niciun alt motiv, cu exceptia pozitiei excentrice, nu justifica aceasta stare de lucru. Regiunea parcului are o istorie de 10,000 de ani, si ascunde pornind de la monumente preistorice pana la vestigii din epoca romana.
In sudul Parcului National Northumberland se afla cea mai bine conservata portiune din Zidul lui Hadrian, obiectiv inclus in patrimoniul mondial UNESCO. Vaile raurilor North Tyne si Redesdale sunt astazi parte dintr-un peisaj linistit, nu asa au stat insa lucrurile intotdeauna.
Cunoscute sub numele generic “Reiver Country” (“Tara Talharilor”), aceste cursuri de apa erau prin secolele XIV-XVI martore la teroarea indusa de jufuitorii de la nord si sud de granita. Valea Beamish este locul unde turistii au conditii pentru a parca masinile si a ramane la picnic.
Tot aici exista si un centru de informare ce aduce, la solicitarea vizitatorilor, date esentiale despre trecutul si viata salbatica a vaii. Coquet Valley este o vale ceva mai linistita, unde vin pescarii pentru pastrav si somon. In apropiere, se afla dealurile Simonside si casa Cragside din secolul al XIX-lea, prima locuinta din Anglia iluminata electric.
Insemnatatea cinegetica a Parcului National Northumberland este de prima importanta pentru regiune. Viata salbatica are ca element reprezentativ culicul, un gen de pasari de mlastina cu ciocul lung si indoit in jos, cu penaj brun inchis sau brun ruginiu.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.
-
Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Rondane, Norvegia
Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.
-
Parcul National Paradisul Slovac
Adapostind cea mai mare densitate de fluturi pe kilometru patrat din Slovacia, Parcul National Paradisul Slovac isi merita cu prisosinta numele. Paradisul Slovac este o regiune muntoasa cu altitudini cuprinse intre 800-1100 m in Parcul National Slovac.