Parcul National Teide, Tenerife


Parcul National Teide din Tenerife are trasaturi care il fac cu adevarat unic. Regiunea declarata parc national in 1954, se compune din craterul urias al unui stratovulcan, avand circumferinta de 48 km, si Muntele Teide. Altitudinea maxima, nedepasita pe intreg teritoriul Spaniei, este de 3,718 m.

Calatoria prin interiorul parcului reprezinta o experienta memorabila, fiindca pe masura ce te apropii de nori, peisajul se schimba incat ajungi sa crezi ca pasesti intr-un spatiu extraterestru. Similaritatile cu Marte au impus obiectivul ca punct de cercetare in studiile legate de planeta rosie.  Oamenii de stiinta au testat aici instrumente mobile pregatite sa dezvaluie amanunte din trecutul si prezentul planetei.

Cea mai usoara modalitate de a privi lumea de pe “acoperisul” Parcului National Teide este telecabina. Rezervatia a primit numeroase diplome si distinctii pentru unicitatea biologica si geologica, punctul culminant constituindu-l incadrarea in patrimoniul UNESCO in 2007.  Cele mai multe plante au dezvoltat adaptari, particularitati, pentru a supravietui in acest mediu. 

Flora vasculara se constituie din 168 specii de plante, din care 33 se gasesc doar in Tenerife. Padurile de pin local (Pinus canariensis) se intind intre 1000 si 2100 m altitudine, si ocupa partea mijlocie a vulcanului. La altitudini ceva mai ridicate, caldera Las Canadas ofera suficient adapost pentru specii mai fragile, precum cedrul de Canare (Juniperus cedrus). 

Printre cele mai intalnite specii de plante se remarca si Spartocytisus supranubius, Erysimum scoparium, Echium wildpretii, respectiv Argyranthemum teneriffae. Aceasta din urma poate fi intalnita pana la 3600 m. Parcul National Teide adaposteste un mare numar de nevertebrate, din care aproximativ 40% sunt specii endemice.   

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/3d89e5342604a52cf05ab7cf2a764f96) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139