Parcul National Sevan, Armenia
Singurul parc national din Armenia a luat fiinta in 1978 cu scopul de a proteja Lacul Sevan, a doua unitate lacustra din lume dupa criteriul inaltimii. Datorita biodiversitatii din regiunea inconjuratoare si a caracteristicilor climatice, aceasta a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala.
Astazi, Lacul Sevan serveste ca punct de oprire pentru pasarile migratoare in fiecare primavara si toamna, asigurandu-le acestora hrana si odihna. Peste 260 specii de pasari au fost observate de la sfarsitul secolului XX pana in zilele noastre, dintre care unele pot fi intalnite doar aici.
Parcul National Sevan se imparte in trei zone distincte: cea mai importanta, inima sa, corespunde lacului, a doua zona este destinata recrearii, si a treia serveste mai mult obiectivelor economice.
Printre plantele cu o deosebita valoare se numara: Acantholimon gabrieljanae, Astragalus goktschaicus, Isatis sevangensis, Sorbusjunstanjca, S. hajastaria si Adonis wolgensis. Acestea descind direct din specii care se dezvoltau pe aceste meleaguri inainte de perioada formarii muntilor Caucaz.
Unul dintre punctele cheie ale parcului este peninsula Artanish, care, beneficiind de o pozitie izolata prezinta un grad sporit de conservare. Aproximativ 1000 specii de plante superioare (printre care 94 de arbori si arbusti) se gasesc in aceasta zona. Ea adaposteste totodata o serie de specii rare de animale. Dintre mamiferele care atrag antentia prin talia lor amintim: capra salbatica, lupul, vulpea si leopardul, care este cel mai de pret dintre toate.
Parcul National Sevan ofera si geologilor amatori un spectacol de culori si forme pe portiunile acoperite cu magma crapata sau in locurile in care apar stancile de bazalt.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.
-
Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Rondane, Norvegia
Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.
-
Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.