Parcul National Rodna
Parcul National Rodna se intinde pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava si constituie una dintre cele mai importante arii protejate din Romania. Dupa criteriul intinderii, este cea mai mare arie protejata din nordul Carpatilor Orientali (46,399 ha). Scopul principal al parcului este conservarea biodiversitatii, dezvoltarea activitatilor turistice fiind permisa asa incat sa nu se opuna obiectivelor de conservare.
Accesul in muntii Rodnei se face fie prin intermediul liniei ferate Salva-Viseu, fie prin linia Salva-Rodna, dispusa in sudul masivului. Dinspre nord, accesul in munti se face prin localitatea Borsa. Urmele cauzate de trecerea ghetarilor sunt destul de numeroase si spectaculoase la nivelul intregului masiv. Varfurile alpine, vaile prapastioase si salbatice sunt elemente comune ale peisajului din muntii Rodnei. Aici, pe panta nordica, exista trei asemenea locuri: Zanoaga Mica, Zanoaga Mare si Zanoaga Iezerului.
La intrarea in parc dinspre Borsa, zona de un pitoresc deosebit, se afla Cascada Cailor. Primavara, apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar, de unde se pravaleste formand cascada in trepte, cu caderi succesive de 40 m, 20 m si din nou de 40 m. Stancile din zona sunt o mare atractie pentru alpinisti. Desi s-ar crede ca Parcul National Rodna se suprapune in totalitate peste muntii Rodnei, in realitate lucrurile stau diferit.
Acestia mai adapostesc si alte arii protejate in afara de cea prezentata, cum ar fi: Rezervatia Stiintifica Pietrosul Mare, Rezervatia Naturala Piatra Rea, Rezervatia mixta Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei, Rezervatia Naturala Izvorul Batrana, Rezervatia speologica Pestera Cobasel si altele.
La recunoasterea importantei Parcului National Rodna a concurat alaturi de aspectele geologice, geomorfologice, prezenta speciilor rare sau relicte de fauna si flora. Cine nu stie macar din auzite cat de speciala este floarea de colt? La fel despre bujorul de munte, narcisa, crucea voinicului sau laleaua pestrita?
Fauna locala prezinta si ea o mare varietate de vertebrate, din care multe caracteristice Carpatilor Orientali. Apele raurilor sunt populate cu specii precum pastravul (Salmo trutta fario), lipanul (Thymallus thymallus) sau boisteanul (Phoxinus phoxinus). Cunoscute in aceasta zona sunt si caprele negre, repopulate in anii ‘60, şi marmotele, colonizate in 1973. In perimetrul Parcului National Muntii Rodnei se practica turismul ecvestru, in urma infiintarii Centrului de Ecoturism Ecvestru. Ecoturismul este singura forma de turism care respecta valorile naturii si contribuie la conservarea ei.
Sursa foto: wikimedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.
-
Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Rondane, Norvegia
Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.
-
Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.