Parcul National Kornati, Croatia
Arhipelagul Kornati este format din 140 de insule si se intinde 40 de km de-a lungul coastelor croate de la Marea Mediterana. Datorita peisajului fascinant, 89 de insule si recifuri au format in anul 1980 un parc national care poarta numele celei mai importante dintre ele.
Fiecare portiune de uscat din Parcul National Kornati nu este altceva decat varful unor munti inghititi de ape cu mai bine de 20,000 de ani in urma. In zilele noastre, arhipelagul nu adaposteste asezari permanente, insa vestigiile arheologice dovedesc urme de locuire din perioada romana si chiar neolitica.
Insulele au fost la un moment dat si sub ocupatie venetiana, servind ca puncte de realimentare pentru vasele acestora. Conditiile actule ofera naturii prilejul de a stapani tinutul dupa bunul plac, dovada stau cele 69 de specii de fluturi intalnite aici. Formatiunile stancoase intretin diversitatea florei si faunei locale. Vegetatia comuna este maquisul, cu tufisuri si arbusti vesnic verzi, iar cea mai intalnita specie este o varietate de iarba.
S-a confirmat existenta a 537 de taxoni de plante pe cuprinsul Parcului National Kornati si se presupune ca in total sunt circa 700-800 de familii de plante vasculare. Exista, de asemenea, multe plante medicinale si aromate, precum salvia, care aduc un miros primavaratic. Maslinul reprezinta aproximativ 80% din terenurile cultivate, urmat de vita de vie si smochin.
Parcul National Kornati dispune de un climat mediteraneean moderat, cu veri uscate si calduroase, si ierni blande. Datorita vegetatiei relativ degradate, roua este de obicei abundenta si intr-o anumita masura substituie ploaia.
Unul dintre cele mai cunoscute fenomene intalnite in Parcul National Kornati il constituie “coroanele”, numite local krune sau stene. Aceste stanci abrupte de origine tectonica se intalnesc cel mai frecvent pe marginea sud-vestica a insulelor. In unele locuri, “coroanele” coboara pana la adancimi de peste 90 m sub nivelul marii.
Se crede ca insulele Kornati au fost odata acoperite cu paduri de stejar mediteranean dar au fost distruse incet prin foc si exploatare. Speciile de animale sunt in principal din cele de dimensiuni mici: reptile, rozatoare si o varietate interesanta de pasari. Singura specie carnivora din parc este jderul (Martes foina).
Cele mai importante locuri din insulele Kornati sunt considerate: canalul Mala Proversa, insula de forma ovala Taljuric, Golful Spinuta, Golful Stivina, insula Svrsata Vela si rezervatia pentru viata marina Purara.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.
-
Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Rondane, Norvegia
Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.
-
Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.