Parcul National Ceahlau

\"\"
Ceahlaul este un munte legendar, un adevarat Olimp al romanilor. Aria naturala cu acelasi nume se intinde in extremitatea central-vestica a judetului Neamt, pe teritoriile administrative ale comunelor Bicazu Ardelean, Ceahlau si Tasca si al orasului Bicaz.

Parcul National Ceahlau a fost constituit in anul 1955 ca arie protejata iar limitele actuale au fost marcate in anul 2003, desfasurandu-se pe o suprafata de 7.742,5 ha. Rezervatia cuprinde trei arii protejate si anume: Rezervatia Stiintifica “Ocolasul Mare”, Rezervatia natural botanica “Polita cu Crini” si Monumentele naturii “Cascada Duruitoarea” si “Avenul Mare”.

In cadrul lor se regasesc peste 1100 de specii de flori si 90 de specii de pasari si animale protejate. Zona inalta a conglomeratelor se continua spre periferie cu un sistem de interfluvii radiare, rotunjite, domoale, formate pe marnocalcare, gresii, argile, marne, , sisturi argiloase. Unele vai au aspect de defileu, cele mai spectaculoase si salbatice fiind cheile Bistrei Mici, sapate in conglomeratele Pietrei Sure.

Flora parcului este alcatuita din arbori si arbusti cu specii de brad, larice, zambru, tisa, pin de padure, jneapan, ienupar sau ienupar, fag, gorun, stejar, carpen, paltin de munte, artar, tei, frasin, jugastru, mesteacan, artar, rachita, salcie alba, arin de munte, arin negru, alun, paducel, afin, soc negru, mur, zmeur, maces sau merisor. Flora este dispusa etajat si cuprinde un complex de elemente fitogeografice cu origini diferite.

Aria naturala dispune de mai multe tipuri de habitate: Paduri dacice de fag, Paduri acidofile de Picea abies din regiunea montana, Paduri de Larix decidua si/sau Pinus cembra din regiunea montana, Paduri din Tilio-Acerion pe versanti abrupti, grohotisuri si ravene, Tufarisuri cu Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium, Pajisti calcifile alpine si subalpine, Pesteri inchise accesului public, Tufarisuri cu specii sub-arctice de Salix, Comunitati de liziera cu ierburi inalte higrofile de la nivelul campiilor, pana la cel montan si alpin, Comunitati rupicole calcifile sau pajisti bazifite din Alysso-Sedion albi, Fanete montane, Versanti stancosi cu vegetatie chasmofitica pe roci calcaroase si Vegetatie lemnoasa cu Salix eleagnos de-a lungul raurilor montane ce adapostesc o gama diversa de flora si fauna specifica lantului oriental al Carpatilor.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/435070e8049026d2fc57302d12f98293) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139