Jneapanul sau pinul de munte in medicina naturista

Intalnim adesea acest arbust tarator cu aspect de tufa in zonele montane, dupa nivelul de 1500 de metri, si este relativ usor de recunoscut. Acest pin de munte creste in mase compacate sau palcuri, se adapteaza bine climatului rece si rezista perioadelor de precipitatii abundente, depaseste de regula doi metri inaltime si poate atinge chiar trei. Dar dincolo de frumusete jneapanul are datorita mugurilor sai (atunci cand sunt recoltati in perioada ideala si uscati corect) un rol important in medicina naturista. Si daca nu puteti sa recoltati personal mugurii de pin de munte veti gasi in magazinele de specialitate infuziile si siropurile necesare. Mugurii de pin de munte se rup impreuna cu ramura - nu mai mult de 3 cm - si se usuca la umbra, la cat mai putina vreme dupa ce au fost recoltati. Contin vitamina C, tanin, uleiuri volatile. 
 
Tratamente naturiste cu muguri de jneapan
 
Infuzia de muguri de jneapan se prepara din o lingurita cu varf de muguri uscati la o cana de apa fierbinte. Se recomanda sa beti doua, chiar trei cani pe zi. Ii mai puteti consuma sau cumpara si sub forma de sirop, preparat de regula cu alcool si zahar. In acest caz proportiile pentru o cura ar fi de 200 g muguri la 200 ml alcool, lasati la macerat pentru 12-24 de ore. Se adauga un litru de apa clocotita si se strecoara a doua zi. Se poate adauga miere daca gustul este prea puternic sau neplacut. 
 
Mugurii de pin de munte in tratamentele alternative: 
 
- sub forma de sirop si infuzie se recomanda ca adjuvant in tratarea bronsitelor, iritatiilor sistemului respirator, crizelor de tuse, laringitei
- cura periodica de infuzie si sirop reduce inflamatiile la nivelul cailor urinare
- extern infuzia are rol antiseptic si cicatrizant in cazul ranilor usoare, veti gasi si creme care au in compozitie muguri de pin de munte
- puteti tampona usor tenul cu infuzie de jneapan pentru a reduce ridurile si a-i reda stralucirea
- infuzia de jneapan (recomandat chiar mai concentrata) se poate adauga in bai antireumatismale

Foto: plantes-et-nature.fr

Articole asemănătoare

  • Ceaiuri pentru vindecarea durerilor in gat

    Durerile in gat pot sa apara indiferent de anotimp, uneori ca unul dintre simptomele unei gripe sau raceli, alteori dupa ce ne-am bucurat de o inghetata delicioasa sau un suc rece. Dar indiferent de cauze si medicina naturista ofera terapii simple, la indemana oricui, care vor completa tratamentul prescris de medic.

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

  • Cuisoarele in medicina naturista

    Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).


Warning: fopen(cache/ec5f534c8d027eabbc05614dde081a23) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139