Calitatile curative ale florilor de tei

Teiul este un arbore ce renaste in fiecare vara in regiunile cu climat temperat, implicit pe teritoriul tarii noastre, improspatand gradinile si aleile parcurilor cu balsamul florilor galbui. Potrivit unei credinte din evul mediu tinerii erau datori sa isi marturiseasca dragostea si sa isi jure credinta vesnica la umbra unui tei fiindca acesta era arborele care ii determina sa marturiseasca adevarul.

Mult mai tarziu, poetul romantic Mihai Eminescu il pomenea in versurile sale nemuritoare din "Mai am un singur dor": Patrunza talanga/ Al serii rece vant,/ Deasupra-mi teiul sfant/ Sa-si scuture creanga.

Virtutile terapeutice ale teiului au iesit la lumina din cele mai vechi timpuri, fapt deloc neasteptat daca gandim la proprietatile odorante care il mentin si astazi in fruntea celor mai populare remedii. Mierea din flori de tei a devenit si ea inaintea altora un produs la mare cautare pe toate meridianele.

Nu este la indemana oricui sa-si prescrie medicamente pentru o boala de orice natura, insa oricine stie in caz de raceala, gripa sau guturai ca trebuie sa se "doftoriceasca" cu ceai de tei.

Teiul are efect calmant, emolient (combate starea de uscaciune a mucoaselor), sedativ, antispastic, expectorant si sudorific. Medicina moderna a descoperit insa ca potentialul plantei este mult mai mare decat s-a stiut pana acum.

Ceaiul de tei este un remediu eficient si in dureri de cap, dureri abdominale, indigestie si febra musculara iar mai nou este intrebuintat in cosmetica. Gratie efectelor sedative, este indicat in insomnie, stari de nervozitate si suprasolicitare intelectuala, ocazionate deseori de examene ori de alte evenimente importante din viata noastra.

In mod surprinzator, ceaiul de tei consumat in exces nu stimuleaza somnul ci contribuie la instalarea insomniei. Din acest motiv nu trebuie sa beti mai mult de 3 cani/zi si sa evitati infuziile prea concentrate.

Florile de tei se recolteaza pe vreme insorita la o zi sau doua dupa ploaie. Se pun la uscat intr-o camera uscata, bine aerisita, si se pastreaza in saculeti de panza pentru a fi utilizate la nevoie in orice perioada a anului.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Cum ne putem bucura din plin de calitatile spanacului?

    Spanacul este o planta legumicola anuala originara din Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta, care nu trece de 30 cm inaltime. Exista mai multe tipuri de spanac si despre toate se considera ca prezinta proprietati valoroase pentru sanatate.

  • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

    Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.

  • Calitatile terapeutice ale cidrului

    Cidrul este o bautura slab alcoolica ce rezulta din fermentarea merelor, perelor sau gutuilor. Chiar daca nu se bucura de aceeasi popularitate ca berea sau vinul, cidrul este totusi o bautura apreciata in multe regiuni ale Europei

  • Fructe si legume care fac minuni

    Cunoastem proprietatile curative ale multor fructe si legume si asemanarea dintre forma lor si organele carora le sunt benefice este uimitoare. Facand parte din dieta noastra zilnica acestea ne feresc de afectiuni grave si ne ajuta sa luptam sanatos impotriva stresului cotidian de care oricat am dori, nu putem scapa.


Warning: fopen(cache/785b3719a6c1c50a3584f950929d79d7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139