Cum ne putem bucura din plin de calitatile spanacului?
Spanacul este o planta legumicola anuala originara din Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta, care nu trece de 30 cm inaltime. Exista mai multe tipuri de spanac si despre toate se considera ca prezinta proprietati valoroase pentru sanatate. Frunzele spanacului au petiolul lung, forma de sageata si ovat-alungita, sunt carnoase si au culoarea verde inchis. Frunzele de spanac se folosesc in bucatarie, pentru consum curent.
Principalii constituenti sunt sarurile minerale (sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitaminele (A, B1, B2, B12, acid folic), clorofila, aminoacizii (arginina, lizina), lipidele, protidele, glucidele si mucilagiile. Pentru preparate medicinale se recolteaza nu numai frunzele, ci si semintele.
Referitor la continutul de fier, acesta este mijlociu ( 2- 5 mg la 100g) dar nu atat de mare cum se credea in trecut, existand legume cu influenta mai puternica in anemii. Spanacul este totusi valoros prin celelalte componente enumerate.
Calitatile curative ale spanacului se cunosc inca din antichitate. Jobul tau presupune ore in sir de stat in fata calculatorului? Atunci trebuie sa consumi mult spanac, intrucat acesta contine beta caroten si luteina care protejeaza ochii de problemele aferente. Daca in timpul prepararii spanacul isi schimba culoarea din verde proaspat in verde spre galben, atunci el devine daunator si nu mai trebuie consumat.
Este necesar ca spanacul sa fie oparit foarte putin sau chiar consumat in stare cruda, de preferinta in salata sau cu cruditati. Cele mai multe beneficii le obtineti consumand spanacul in salate pentru ca in felul acesta nu isi pierde deloc din proprietatile curative. De asemenea, spanacul este extrem de recomandat atunci cand tinem cura de slabire, el avand doar 20 de kcal/100 de grame.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure
Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase
-
Fructe si legume bogate in fibre
Fisticul crud este una dintre cele mai bune surse de fibre vegetale de fibre, cu aproximativ 10 grame de fibre pentru 100 de grame de fistic. La fel de bune sunt si nucile sau migdalele, dar crude si nesarate pentru a va bucura din plin de beneficiile lor.
-
Sezonul estival te invata cum sa pretuiesti curtea
La cum este pozitionata pe continent, tara noastra se bucura din plin de farmecul sezonului estival. Cel mai important cuvant de spus il are natura, care jubileaza din zonele cele mai joase pana in varful muntilor.
-
Zacusca cu vinete si ciuperci
Odata cu aparitia toamnei, culegem roadele acestui anotimp minunat, pregatind totodata si conserve delicioase. Asadar, pentru a va bucura din plin de aceste roade, va propunem sa preparati zacusca cu vinete si ciuperci.
-
Buchete din flori de primavara
Primavara este anotimpul minunat in care intreaga natura revine la viata. Auzim ciripitul vesel al pasarilor, simtim adierea blanda a vantului si ne putem bucura de farmecul florilor