Calitatile terapeutice ale cidrului
Cidrul este o bautura slab alcoolica ce rezulta din fermentarea merelor, perelor sau gutuilor. Chiar daca nu se bucura de aceeasi popularitate ca berea sau vinul, cidrul este totusi o bautura apreciata in multe regiuni ale Europei, cu o istorie destul de bogata.
Parintele medicinei, Hippocrate, il socotea in Antichitate un veritabil antibiotic. Prin secolul al XIV-lea copii erau uneori botezati (prin stropire) la catolicism cu cidru in loc de apa, fiind o alternativa mai igienica pentru acele vremuri.
Capitanul James Cook, un mare explorator al secolului XVIII, era cunoscut pentru obiceiul de a purta la bordul vaselor cidru. El considera bautura un remediu impotriva scorbutului, boala indusa, dupa cum se stie, de lipsa vitaminei C in organism. Credinta in calitatile binefacatoare ale cidrului o intalnim si un secol mai tarziu, in asociere cu tratarea gutei sau altor boli.
Fara nicio retinere se poate spune ca, nici pana in zilele noastre, bautura nu a parasit definitiv zona proprietatilor anecdotice. Doar studiile vor aduce probabil la lumina cat este mit si cat realitate din tot ce se vehiculeaza.
Cidrul este apreciat in primul rand pentru calitatile sale revigorante, mai ales in regiunile unde este produs intensiv:Bretania, Normandia (Franta), Irlanda, Asturia (Spania), Germania si Tara Bascilor. El esta totodata un ingredient intalnit frecvent la petreceri sau ocazii importante din viata sociala a locuitorilor.
Cidrul a fost promovat pentru multa vreme ca un remediu in cazul artritei. The National Arthritis Foundation a pus la indoiala eficacitatea acestuia, dar a incheiat afirmand ca nu avem nimic de pierdut incercandu-l.
Diluat cu apa 50/50 se foloseste ca tonic pentru fata. Atentie la aplicarea amestecului pe ten, contactul cu ochii poate cauza mari neplaceri. Pentru tratarea matretii si restabilirea PH-ului normal al scalpului, unii recomanda aplicarea unui amestec de 50/50 apa si otet, care trebuie lasat sa se usuce pe cap.
De asemenea, baile cu cidru de mere amelioreaza efectele arsurilor cauzate de soare. In zilele de vara, cand petreceti mai mult timp la plaja decat ar trebui (si simtiti acest lucru pe propria piele), tamponati zonele afectate cu o bucata groasa de tifon inmuiata in cidru de mere.
Exista foarte multe voci care sustin ca cidrul din mere ar fi de folos in pierderea greutatii si in combaterea colesterolului “rau” din organism. In acest sens, unii oameni il folosesc ca dressing pentru salate, iar altii il administreaza de 2 ori pe zi, diluat intr-un pahar cu apa. O lingurita de cidru intr-un pahar cu apa are deopotriva capacitatea de a scadea tensiunea arteriala.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Chouchen – miedul care a cucerit Bretania
Un aperitiv perfect pentru un pranz alaturi de prieteni sau o gustare intr-un mic bistro, chouchen este varianta franceza a miedului, o bautura usor alcoolizata in care notele dulci de miere sunt completate de cele acide, dulci ale cidrului de mere.
-
Turmeric - remediu natural pentru bolile de ficat
Util in afectiuni hepatice si in regimuri de slabire, pentru a mentine sanatatea si vitalitatea tesuturilor si pentru a reduce problemele gastro-intestinale, turmericul pare una din acele plante miraculoase ce pot fi utile in neasteptat de multe afectiuni
-
Cum ne putem bucura din plin de calitatile spanacului?
Spanacul este o planta legumicola anuala originara din Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta, care nu trece de 30 cm inaltime. Exista mai multe tipuri de spanac si despre toate se considera ca prezinta proprietati valoroase pentru sanatate.
-
Cu ce sa ne “pacalim” foamea intre mese?
Se spune ca atunci cand simti nevoia de a manca intre mesele principale ale zilei trebuie sa-ti “pacalesti” foamea cu ceva. Numai ca acest lucru poate fi periculos pentru cei care se tem la gandul kilogramelor in plus.
-
Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei
Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.