Turmeric - remediu natural pentru bolile de ficat

Condiment asiatic adesea intalnit in arta gastronomica indiana, facand pasi timizi si in bucataria romaneasca in cadrul unor retete inspirate sau direct imprumutate, turmericul este o planta exotica al carei gust este marcat de notele amarui, specifice, puternic aromate, ce pot da o valoarea speciala unui preparat. Dar dincolo de fascinatia pe care o poate avea pentru cei interesati de bucataria din tarile indepartate, turmericul este folosit cu succes in medicina naturista de multa vreme, iar calitatile terapeutice ale radacinii acestei plante pot concura usor cu numeroase medicamente de sinteza. Util in afectiuni hepatice si in regimuri de slabire, pentru a mentine sanatatea si vitalitatea tesuturilor si pentru a reduce problemele gastro-intestinale, turmericul pare una din acele plante miraculoase ce pot fi utile in aproape orice afectiune. Poate fi administrat ca pudra de turmeric (o gasiti in magazinele cu produse naturiste), ca tinctura sau infuzie din radacina plantei, sub forma de pastile sau capsule, sau pur si simplu preparati o reteta cu turmeric. 
 
"Secretul" turmericului este curcumina, substanta care ii da si culoarea portocalie, si care i-a surprins pe cercetatori prin proprietatile sale curative. Curcumina are efect antiinflamator si antioxidant, reda tineretea tesuturilor si in special a ficatului, da un plus de energie intregului organism, regenereaza si intareste sistemul imunitar si chiar este un adjuvant util in lupta impotriva anumitor tipuri de cancer. Este disponibila si ca extract in magazinele naturiste sub forma de suplimente nutritive.
 
Desi este un adevarat miracol in lumea plantelor, consumul in exces al acestui condiment poate produce iritatii si chiar ulcere gastrice, si este necesar avizul medicului inaintea unei cure alternative bazate in principal pe curcumina, pentru ca de exemplu in cazul celor care iau un tratament cu anticoagulante trebuie sa fie prudenti. 
 
Turmericul in medicina naturista
 
- cu un continut mare de minerale, antioxidanti, uleiuri volatile si mai ales curcumina, este folosit in regimurile de slabire, pentru regenerare intregului organism in cazul bolilor hepatice, in tusea cronica si bronsite, in astmul bronsic
- este recomandat si pentru imbunatatirea circulatiei la nivelul intregului organism si pentru a preveni afectiunile cardiace 
- indiferent de forma sub care il consumati (chiar si in exotice si delicioase retete) are proprietati antibacteriene, antifungice, antivirale si anti-inflamatoare
- este util si pentru reducerea nivelului de colesterol 
- datorita curcuminei este folositor si pentru regenerarea sistemului imunitar, mai ales in perioadele de convalescenta, insa atentie la gustul specific si foarte intens, care s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor
- in cadrul unor experimente realizate de oameni de stiinta de la Universitatea Srinakharinwirot din Bangkok curcumina a fost utilizata cu succes pentru refacerea si regenerarea celulelor hepatice la sobolani suferind de diabet zaharat
- turmericul si curcumina pot fi folosite pentru mentinerea sanatatii pielii, pentru a reduce activitatea glandelor sebacee, pot reduce acneea si cicatricele, previn imbatranirea
- consumul regulat de turmeric ajuta si in cazurile de depresie cronica 
- poate creste capacitatea de concentrare, ajuta in prevenirea maladiei Alzheimer si mentine tineretea sistemului nervos

Foto: the-open-mind.com

Articole asemănătoare

  • Ce putem vindeca folosind ceaiul de musetel

    Ceaiul de musetel pentru un remediu clasic pentru durerile de dinti sau gingii, pentru tratarea aftelor sau a leziunilor superficiale din cavitatea orala. Se bea cate o gura de ceai care se tine pe locul afectat sau se poate aplica o compresa din tifon, imbibata in infuzie, preferabil fara zahar sau miere. In plus improspateaza respiratia si reduce placa bacteriana.

  • Strugurii Venus

    Varietate de struguri de masa de origine americana cu boabe de marime medie, rotunde, carnoase, fara samburi, gust dulce si note intense de muscat, Venus este de departe unul dintre cele mai bune soiuri pentru desert sau gustare, dar si pentru a fi transformat intr-un suc natural pentru perioada de vara.

  • Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

    Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.

  • Arnica, remediu natural impotriva ranilor

    Arnica face parte din flora spontana a Europei, Asiei si Americii de Nord si a fost cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru capacitatea de tamaduire a ranilor.

  • Decoctul de smochine, un remediu natural pentru bronsite

    Smochinele sunt fructe cunoscute inca din antichitate pentru proprietatile sale remarcabile aduse sanatatii.


Warning: fopen(cache/f00e2156f398ae1271a2e9705e5ad44a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139