Arnica, remediu natural impotriva ranilor
Arnica face parte din flora spontana a Europei, Asiei si Americii de Nord si a fost cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru capacitatea de tamaduire a ranilor. Asa cum insasi denumirea stiintifica arata, Arnica montana prefera fanetele si pajistile situate la altitudini ridicate (la peste 1000 m) fiind mare iubitoare de umiditate si lumina.
Florile mari, de culoare galbena, pot fi intalnite din iunie pana in luna august si constituie cea mai intrebuintata parte a plantei. Recoltarea trebuie sa se realizeze dimineata, dupa ce s-a ridicat roua, numai atunci cand florile au atins varsta maturitatii.
Studiile biochimice intocmite pana in prezent au scos la iveala faptul ca mai mult de jumatate din cele peste 70 de substante pe care le contine sunt biologic active.
Arnica are un continut mai mult sau mai putin bogat in uleiuri volatile, in functie de conditiile climatice si pedologice. De asemenea, arnica contine: alcooli triterpenici, arnisterina, feradiol, carotinoide, pigmenti galbeni, acid cafeic, acid fumaric, etc.
In trecut, arnica a constituit un remediu eficient in stimularea mucoasei stomacului, circulatiei sangvine si in tratarea bolilor care afecteaza laringele. Ea se foloseste astazi depotriva in uz intern si extern, pentru entorse, intinderi musculare, luxatii, rani care se vindeca greu, cicatrici etc.
Substantele biologic active din planta au actiune hipotensiva, antiinflamatoare si antisclerotica, motiv pentru care florile se recomanda pentru obtinerea de infuzii sau a tincturii.
Preparatele obtinute din aceasta minunata planta au actiune antiinflamatoare si antiseptica. Se folosesc florile, pentru prepararea infuziei (2 linguri/cana, infuzare timp de 15-20 minute) sau a tincturii care se foloseste ca atare, respectiv, diluata in apa fiarta si racita, pentru umectarea pansamentelor sterile care se aplica pe ochii infectati (urcior, conjunctivita, etc).
Planta nu este recomandata femeilor gravide si copiilor de pana la 3 ani fiindca prezinta un oarecare grad de toxicitate.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Solutii naturiste pentru un somn mai bun
Ceaiul de musetel (cu sau fara miere, dupa gust) este unul dintre cele mai des intalnite remedii naturiste, fiind folosit pentru a calma durerile usoare de gat si dinti, pentru a calma si relaxa intregul organism si mai ales sistemul nervos, dar si pentru a regla digestia. Dar o cana de ceai de musetel caldut bauta cu 20-30 de minute inainte de ora de culcare ar putea sa va ajute sa aveti un somn mai adanc si mai odihnitor.
-
Maghiranul ca remediu natural
La facerea lumii, Dumnezeu ar fi lasat maghiranul pe Pamant cu scopul de a fi totdeauna pretuit pentru calitatile sale.
-
Sovarful - un medicament veritabil, nu simplu condiment
Sovarful este o planta cunoscuta mai mult din ipostaza de condiment decat din cea de remediu natural. Daca punem in balanta ambele calitati, este paradoxal ca cea dintai a reusit sa le acapareze intreaga atentie oamenilor. Intrebati pe oricine daca stie ce este sovarful
-
Rostopasca - un remediu impotriva orbirii
Rostopasca este o planta erbacee cu flori galbene-aurii a carei tuplina contine un suc ce se foloseste ca remediu natural.
-
Un par stralucitor cu ceai de musetel si lamaie
A avea un par stralucitor oricand a devenit pur si simplu o necesitate. Pentru a avea un par stralucitor pe tot parcursul zilei, puteti incerca un remediu natural cu ceai de musetel.