Alimentatia organica sanatoasa, intre adevar si iluzie
Alimentatia “organica”, “ecologica” sau “biologica” defineste indeobste acele componente pentru obtinerea carora nu se intrebuinteaza pesticide, ingrasaminte sau organisme modificate genetic. La nivel global exista chiar o tendinta clara de a se face distinctia intre alimentele “sanatoase” si cele care nu intrunesc criteriile de calitate.
Astfel, cele dintai, considerate a-si mentine continutul nutritiv, sunt usor de recunoscut in primul rand dupa pretul destul de ridicat. In cazul legumelor, cele care nu sunt organice au o concentratie mai ridicata de pesticide, iar in cazul mierii, cea nonorganica poate proveni de la albine hranite cu siropuri si tratate cu antibiotice, sau poate contine conservanti, indulcitori sau coloranti. Laptele, carnea si ouale nonorganice au o concentratie sporita de antibiotic si hormoni de crestere.
Alimentele organice nu sunt, insa, in mod obligatoriu benefice pentru tine sau mediul inconjurator. Printre adevaruri neindoielnice s-au strecurat destule mituri necunoscute ca atare de catre oameni. Unul dintre cele mai mari ar fi ca alimentele organice nu contin deloc chimicale! Eronat!
Contrar opiniei populare, standardele organice permit folosirea unei cantitati limitate de substante chimice. Se mai crede ca o dieta bazata pe astfel de produse organice este mai sanatoasa decat una obisnuita. Studiile efectuate pana in prezent nu au reusit sa stabileasca nicio legatura intre sanatate si consumul de produse organice. Din acest motiv, exista multe pareri care acuza suprataxarea alimentelor organice.
Cei care sustin consumul de alimente organice justifica pretul considerabil mai mare prin prisma faptului ca produsele biologice sunt mai sigure pentru organism, mai hranitoare si mai gustoase, decat cele obisnuite. Trebuie sa se retina ca produsele organice se strica mult mai rapid decat cele normale. Asta pentru ca legumele si fructele organice nu contin conservanti artificiali.
Adesea, cuvantul organic este doar unul menit sa impace constiinta noastra, atunci cand bem cate o cafea tare, bine indulcita, sau o tableta de ciocolata. Asadar, hrana organica reprezinta o premise necesara, dar nu si suficienta in asigurarea unei alimentatii sanatoase pentru copii si adulti.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu mar si lapte de cocos
Laptele de cocos intareste sistemul imunitar, ne ajuta sa avem o inima mai tanara si mai sanatoasa, este recomandat si in regimul de slabire, si in plus poate sa inlocuiasca laptele de vaca in alimentatie.
-
Black Velvet, caisa si pruna intr-un singur fruct
Inca o raritate in livezi si gradini, aceasta varietate de origine americana este practic o incrucisare intre cais si prun, si daca la prima vedere forma este cea clasica de caisa (la fel si gustul miezului zemos, deschis la culoare) coloritul la fructele bine coapte este cel de pruna, pastrand insa textura fructului de cais.
-
Cum se alege si se prepara un avocado?
Avocado este un adevarat superstar intre alimente si una din cele mai mari surse de grasimi “bune”. Intrucat contine acid oleic, ajuta la reducerea nivelului de colesterol si favorizeaza absorbtia subtantelor nutritive din alimente.
-
Cum asociem culturile de legume?
Legumele au devenit o cerinta de baza pentru alimentatia zilnica, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere.
-
Pachetul cu mancare al elevilor - sugestii si idei
Scoala este pe cale sa inceapa iar parintii doresc sa se asigure ca celor mici nu le va lipsi nimic din cele necesare. De acum, alimentatia zilnica sanatoasa va fi o provocare si o responsabilitate in plus pentru adulti, fiecare cunoscand din propria experienta tendinta copiilor de a neglija masa in timpul programului.