Cum se alege si se prepara un avocado?


Avocado este un adevarat superstar intre alimente si una din cele mai mari surse de grasimi “bune”. Intrucat contine acid oleic, ajuta la reducerea nivelului de colesterol si favorizeaza absorbtia subtantelor nutritive din alimente.

Cum ar trebui sa alegi un avocado bun? In primul rand, trebuie sa stii ca un fruct necopt este prea tare. In schimb, unul prea copt se simte prea moale la atingere. Un avocado potrivit de copt va fi ca un burete mai tare si se va simti ca atunci cand iti apesi palma cu degetul. 

Taie fructul in jumatate pe lungime si apoi invarte cele doua sectiuni astfel incat sa ramana samburele intr-un dintre cele doua jumatati, dupa care il poti scoate usor cu ajutorul unei linguri sau cu varful cutitului. Ca sa cureti miezul de pe coaja mai usor te sfatuim sa tai miezul in patratele, dupa care sa il aduni cu lingura.

Nu numai pulpa, ci si samburele de avocado se poate consuma, ba mai mult, contine foarte multi nutrienti si compusi esentiali. Un studiu realizat la Universitatea din Singapore a demonstrat faptul ca samburele de avocado contine aproximativ 70% din cantitatea de antioxidanti din fruct, pulpei revenindu-i doar 30%. Samburele de avocado trebuie spart si transformat in pudra cu ajutorului unui robot de bucatarie sau in masina de tocat piper.

Pudra de sambure de avocado are un gust amarui, prin urmare va trebui sa te „lupti” un pic pentru a o face mai placuta. Poti sa consumi avocado ca atare, cu sare, sa il faci piure si sa inlocuiesti untul insandvisuri, sa il transformi in "dipping sauce" sau dressing de salata si ca ingredient in alte specialitati culinare. Potrivit unei analize recente, vanzarile de avocado au crescut incepand cu anul 2012. Avocado chiar a ajuns, si nu e de mirare, un ingredient nelipsit din meniurile restaurantelor.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu struguri si spanac pentru un sistem imunitar puternic

    Cu struguri bine copti (albi sau rosii) si spanac congelat, este o bautura plina de vitamine si antioxidanti, buna nu doar pentru a potoli setea si a da un plus de energie, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic. Iar ceaiul verde ofera corpului o lista impresionanta de beneficii. Esential in orice parte a anului si cu atat mai mult in lunile cand gripele si racelile sunt tot mai prezente.

  • Salata de cartofi dulci

    Prea putin folositi, desi sunt plini de vitamine (mai ales A si betacaroten, dar si complexul de vitamine B), fibre si proteine, cu un gust placut si aparte, cartofii dulci stau in aceasta reteta la baza unei salate de toamna, ce poate fi servita ca garnitura sau gustare.

  • Ceai de musetel cu ghimbir si rozmarin pentru un somn odihnitor

    Planta folosita in medicina naturista pentru a trata o gama larga de afectiuni, musetelul este infuzat alaturi de ghimbir, lamaie si rozmarin pentru un ceai cu gust placut, care va relaxa intregul organism. O cana din acest ceai, baut cald inainte de culcare, cu sau fara putina miere, ne ajuta sa avem un somn mai bun si mai odihnitor.

  • Cum citesti eticheta unui fruct de avocado

    Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor. Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare.

  • Salata de castraveti cu ardei gras si ceapa

    Pentru masa de dimineata incercati o salata simpla si cu un gust bun: salata de castraveti cu ardei gras si ceapa. Pentru un bol de salata, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:


Warning: fopen(cache/6d567abb9e0e72f75b22d3893525509f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139