Black Velvet, caisa si pruna intr-un singur fruct
Inca o raritate in livezi si gradini, aceasta varietate de origine americana este practic o incrucisare intre cais si prun, si daca la prima vedere forma este cea clasica de caisa (la fel si gustul miezului zemos, deschis la culoare) coloritul la fructele bine coapte este cel de pruna, pastrand insa textura fructului de cais. Greu de gasit in magazine dar fiind cu siguranta o atractie pentru cei care isi doresc sa aiba in gradina un pom fructifer iesit din comun, acest Black Velvet nu are nevoie din fericire de ingrijiti deosebite, putand sa se adapteze relativ usor intr-un loc unde sa aiba mult soare si un sol fertil, cu drenare buna.
Puietii de cais Black Velvet se vor planta de la inceputul pana la sfarsitul primaverii sau toamna intr-un loc unde sa fie in bataia soarelui cat mai mare parte de zi, iar pamantul cel mai bun este unul fertil, bine curatat de buruieni si pietre, pe cat posibil amplasamentul fiind ferit de curentii reci de aer. La maturitate un cais din aceasta varietate poate sa atinga trei metri inaltime, coroana este rotunda, bogata, crengile sunt rezistente. Fructele se coc vara, din iulie pana in august, iar productia este foarte buna pentru fiecare exemplar. Sunt caise mari, grele, cu o coaja neteda de culoare violet inchis spre aramiu, mai curand amintind de prune decat de alte fructe, iar miezul in interior este suculent, dulce-acrisor, cu aroma intensa si un parfum fructat, foarte placut. Sunt bune fie ca gustare, fie pentru sucuri, dulceturi, diverse retete de desert, practic pot fi folosite la fel ca orice alt soi de caisa. Se trec repede, chiar daca suporta relativ bine transportul, asa ca se recomanda sa fie consumate cat mai proaspete, altfel isi pierd din savoare si gust.
Cu fructele sale cu aroma puternica, acest cais are si o buna rezistenta la perioadele geroase si la boli sau daunatori, asa ca norocosii care pot gasi puieti de Black Velvet isi vor surprinde cu siguranta musafirii cu fructe cu gust dulceag, intens, de care isi vor aminti cu placere.
Foto: pinterest.fr
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu struguri si spanac pentru un sistem imunitar puternic
Cu struguri bine copti (albi sau rosii) si spanac congelat, este o bautura plina de vitamine si antioxidanti, buna nu doar pentru a potoli setea si a da un plus de energie, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic. Iar ceaiul verde ofera corpului o lista impresionanta de beneficii. Esential in orice parte a anului si cu atat mai mult in lunile cand gripele si racelile sunt tot mai prezente.
-
Fructe si legume bogate in fibre
Fisticul crud este una dintre cele mai bune surse de fibre vegetale de fibre, cu aproximativ 10 grame de fibre pentru 100 de grame de fistic. La fel de bune sunt si nucile sau migdalele, dar crude si nesarate pentru a va bucura din plin de beneficiile lor.
-
Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp
Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.
-
Salata cu fructe de padure, sfecla si miez de nuca
Plina de culori si arome, transformand un bol intr-un spectacol cromatic, este o reteta in care gusturile dulci-acrisoare sunt completate de cel de sfecta si nuca.
-
Cocktail cald cu scortisoara, gin si suc de mere
Perfect pentru zilele friguroase de iarna, amestecand intr-un singur pahar aroma sucul de mere cu notele exotice de scortisoara si cele de ienupar ale ginului (alegeti unul de calitate), este un cocktail ce se bea cald, chiar fierbinte, pentru a-si dezvolta mai bine gusturile.