Zahar rafinat sau nerafinat?
Intr-o perioada in care inmultirea cazurilor de diabet se produce alarmant, este absolut necesar ca oamenii sa-si indrepte atentia din vreme spre alimentatia lor.
Zaharul nerafinat nu este nici pe departe unul si acelasi lucru cu zaharul brun rafinat, chiar daca cele doua tipuri sunt asemenatoare din punct de vedere al aspectului. Majoritatea am auzit de avantajele celui dintai, insa putini ne folosim cunostintele aplicandu-le in viata de zi cu zi .
Zaharul rafinat este daunator fiindca in urma proceselor la care este supus pierde toate substantele nutritive, rezultand conform opiniei nutritionistilor, doar "calorii goale" sau un fel de otrava. Aflati care dintre alimentele de zi cu zi contin zahar rafinat si incercati pe cat este posibil sa le evitati. Chiar in acest moment frigiderul dumneavoastra detine cel putin 2-3 surse importante de zahar rafinat, precum sunt: supele, spaghetele, maioneza, sosurile etc.
Zaharoza, trecuta adesea pe eticheta produselor din comert, este poate cea mai de temut. Aceasta provoaca o fluctuatie majora a nivelului de zahar din sange ducand mai intai la o crestere necontrolata, urmata inevitabil de o scadere la fel de mare. De asemenea, zaharoza forteaza pancreasul sa produca mai multa insulina.
La "polul" opus se afla zaharul nerafinat care contine prin definitie tot atea substante nutritive cate contine si planta din care a fost obtinut. Zaharul brut furnizeaza organismului proteinele, vitaminele si substantele minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu) de care are nevoie. Printre indulcitorii care mai pot inlocui zaharul rafinat se numara mierea naturala si sucul de fructe intrucat acestea influenteaza in mod pozitiv gustul si sunt capabile sa ofere multe alte beneficii.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Smoothie energizant cu banana si cafea
Va place cafeaua? Fierbinte, aromata, gata sa va dea energia necesara pentru o noua zi, cu sau fara zahar, frisca sau lapte, dupa gust. De ce sa nu o folositi pentru un smoothie savuros si consistent?
-
Cocktail de vara cu fructe de padure si vodca
Puteti folosi fructe proaspete sau congelate, o vodca de calitate si zahar alb sau miere pentru un cocktail de vara, racoritor si placut.
-
Sos dulce-acrisor cu otet si zahar brun
Un sos pentru carnea de porc, vita sau legume coapte cu note intense dulci-acrisoare, dar si gust picant datorita fulgilor de chili. Cei care prefera o aroma traditionala pot reduce cantitatea de zahar, dar este interesant tocmai datorita contrastului puternic intre dulce si acru.
-
Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde
Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.
-
Cinci alternative naturale pentru a reduce consumul de zahar alb
Mierea este pe primul loc in topul recomandarilor, fiind cea mai des intalnita alternativa sanatoasa atunci cand vrem sa reducem consumul de zahar rafinat.