Virtutile terapeutice ale cicorii

Cicoarea face parte din flora spontana a tarii noastre si este cunoscuta mai cu seama pentru calitatile sale terapeutice. Florile albastre prefera zonele joase de campie, scaldate pe parcursul intregii veri de razele soarelui.  Credinta potrivit careia planta ar fi inzestrata cu darul purificarii are o vechime considerabila, in antichitate cicoarea constituia leacul de capatai al egiptenilor in cazul bolilor de ficat. Atat partile aeriene cat si radacinile se regasesc printre remediile promovate cu sarguinta de fitoterapeuti.

Ambele parti ale plantei contin cicoriina, lactucina, flavonoizi si multe alte substante care ii confera principiile active binecunoscute. Numeroase sunt virtutile sale terapeutice, dintre care insa vom aminti doar pe cele mai importante. Cicoarea este indicata in afectiuni precum: gastrita, hepatita, septicemie, acneea,  anorexia, artrita, astenia, disfunctii ale ficatului, splinei sau pancreasului, depresii, dermatite, migrene, infectii urinare, reumatism si chiar paraziti intestinali. In plus ajuta la absorbtia calciului si a celorlalte minerale in organism, stimuleaza digestia si functia hepatica.

In cazul diabetului zaharat cicoarea actioneaza indirect, prin tonifierea ficatului si stimularea functiilor sale, precum si ca excelent depurativ. Partea aeriana se poate folosi in decoct, 2 lingurite la o cana de apa, fiert circa 5 minute. 

In functie de momentul cand este administrata, cicoarea poate sa redea sau sa inhibe apetitul sau pofta de mancare. Astfel, daca se apeleaza la preparate pe baza de cicoare inainte de mese pofta va creste, in timp ce daca se vor administra in timpul mesei aceasta va fi diminuata. Radacina de cicoare este un inlocuitor veritabil al cafelei fiindca stimuleaza sistemul nervos ajutand la cresterea puterii de concentrare si la combaterea somnolentei si asteniei.

Perioada optima de recoltare a partilor aeriene este prima etapa de inflorire a plantei, cand tulpinile nu au intrat in faza de lignificare, adica in lunile iulie-august. In schimb radacinile vor trebui recoltare putin mai tarziu, toamna, in luna septembrie. Unii medici recomanda totusi ca si pe timpul verii sa consumam la masa de pranz 100 g radacina fiarta in ulei.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Turmeric - remediu natural pentru bolile de ficat

    Util in afectiuni hepatice si in regimuri de slabire, pentru a mentine sanatatea si vitalitatea tesuturilor si pentru a reduce problemele gastro-intestinale, turmericul pare una din acele plante miraculoase ce pot fi utile in neasteptat de multe afectiuni

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

  • Calitatile terapeutice ale cidrului

    Cidrul este o bautura slab alcoolica ce rezulta din fermentarea merelor, perelor sau gutuilor. Chiar daca nu se bucura de aceeasi popularitate ca berea sau vinul, cidrul este totusi o bautura apreciata in multe regiuni ale Europei

  • Plante care te ajuta sa memorezi mai bine

    “Minte sanatoasa in corp sanatos” este un vechi proverb ce rezuma filosofia de viata a latinilor. Pentru cei de astazi, exercitiul mintii este unul din secretele longevitatii, alaturi de

  • Calitatile curative ale florilor de tei

    Teiul este un arbore ce renaste in fiecare vara in regiunile cu climat temperat, implicit pe teritoriul tarii noastre, improspatand gradinile si aleile parcurilor cu balsamul florilor galbui.


Warning: fopen(cache/789e2b6d58186a66359eae8ddf148211) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139