Vinurile in Romania
Romania este o tara a vinurilor cu bogate traditii istorice si culturale, vinul fiind considerat de romani o licoare divina.
In randul producatorilor de vin din Europa, Romania ocupa locul cinci.
Soiurile autohtone precum Feteasca Neagra, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa Romaneasca, Galbena de Odobesti, sunt doar cateva produse premiate la nivel international datorita aromei si gustului inconfundabil obtinut din podgoriile romanesti. Cele mai productive si renumite podgorii, luate cu asalt de turistii straini, sunt podgoriile domnitorului Stefan cel Mare.
Ca si alte tari, Romania se poate mandri cu soiuri alese precum "Zarea Diamond", "Lacrima lui Ovidiu", "Rai de Murfatlar" sau "Arezan".
Suprafata totala din tara noastra cultivata cu vita de vie este de 242.700 de hectare. Principalele podgorii unde se naste licoarea divina sunt Cotnari, Tarnave, Murfatlar si Dealu Mare.
Calitatea vinurilor din Romania este data de mai multi factori care influenteaza dezvoltarea vitei de vie. Printre acestia se numara climatul continental cu veri calde si ierni reci, solul pietros si bine drenat din jurul Carpatilor, aluviunile, nisipul si lumina soarelui.
Site-ul AskMen.com a realizat un clasament al regiunilor viticole emergente dupa cum urmeaza: Elvetia, Ucraina, Romania, Grecia, Canada, Brazilia, Anglia.
Cu o istorie a vinului ce dateaza de mai bine de 3.000 de ani, Romania are un cuvant de spus pe plan international in ceea ce priveste bunul gust, rafinamentul si unicitatea unui vin de calitate.
Articole asemănătoare
-
De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna
Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant.
-
Curmalele, recomandate doar o data pe saptamana
Curmalul este un arbore din familia palmierilor cu trunchi inalt, frunze mari de 2-3 m si fructe comestibile. In Romania,
-
Rezervatii din Romania cu vegetatie pontica si mediteraneana
In Romania sunt circa 15 rezervatii cu vegetatie de origine pontica, pontico-mediteraneana sau continental-orientala.
-
Nalba si calitatile sale medicinale
Din cele 16.000 de plante medicinale folosite de oameni pe Glob, in Romania exista 700 de plante medicinale spontane sau cultivate, ocupand primul loc in lume in acest domeniu.
-
Parcul Rozelor din Timisoara va fi reabilitat
Pana in preajma secolului al XVIII-lea, putine gradini cu flori puteau fi inalnite in Romania, iar cele care existau erau de regula in incinta manastirilor.