De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna
Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant. Daca in oras aceasta anomalie climatica este privita ca prilej de plimbari diurne, pe strazi si prin parcuri, la tara oamenii nu mai stiu ce masuri sa ia pentru a evita catastrofa care le ameninta culturile si principalul mijloc de subzistenta pentru urmatoarele 12 luni. Temperaturile cu mult peste zero grade din timpul iernii sunt, intr-adevar, mai daunatoare decat ne-am imagina cei care traim in mijlocul orasului.
Privite in ansamblu lucrurile ar arata astfel: mii de hectare de culturi agricole compromise, pasari calatoare care nu mai vor sa plece peste mari si tari si un tursim montan prabusit din cauza lipsei zapezii. Dupa raportarile facute pana acum in tara noastra, in judetul Botosani cea mai compromisa cultura este cea de rapita, intinsa pe 6,000 hectare, urmata de cea de cereal cu peste 20,000 hectare. O problema ar mai fi ca de cele mai multe ori plantele sunt “pacalite” de temperatura de afara si incep sa infloreasca mai repede, asa cum ar fi crescute intr-un mediu artificial. Numai ca inghetul poate sa loveasca oricand si de cele mai multe ori se intampla asta, daca nu in decembrie sau ianuarie, in februarie, martie sau chiar aprilie.
Zapada ce cade in gradina functioneaza ca o mantie protectoare pentru multe plante. Acestea sufera de ger atunci cand temperaturile scad si stratul de zapada nu exista, de aceea, in situatii de acest fel trebuie sa fim atenti la ce anume ar trebui sa protejam si cum. Temperaturile din ultima perioada au fost asa de ridicate incat unii arbusti sau arbori au inmugurit iar unele bulboase au rasarit prematur.
Pe cele din urma le puteti acoperi cu frunze sau un strat consistent de paie. Arbustii sunt mai greu de protejat, dar le puteti reteza crengutele pentru a le aseza in vase cu apa, in interior, la lumina. Exista si plante ori arbusti care se protejeaza cu folie transparenta, folie cu bule si alte materiale. Daca temperatura nu a scazut prea mult si nici nu a nins in regiunea in care locuiti, inca puteti lua masurile necesare pentru a proteja gradina.
Sursa foto: cavenderfarms.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Legume si fructe bogate in fier
Esential pentru buna functionare a intregului organism, fierul este unul dintre mineralele ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, si daca cele mai bune surse raman cele de origine animala, totusi veti gasi mai multe fructe si legume proaspete cu un continut ridicat de fier. Asa ca in fiecare zi aveti posibilitatea sa preparati o alta reteta, hranitoare si gustoase, cu sau fara carne, dupa gust.
-
Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce
Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.
-
Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina
Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.
-
Ce nu stiati despre fructe si legume
Fructul de kiwi este o sursa foarte buna de vitamina E si are in medie mai multa vitamina C decat o portocala, de regula optiunea numarul unu atunci cand avem nevoie de o cura pentru a preveni racelile de sezon.
-
Tu pe ce criterii alegi ghiveciul pentru flori?
Atat in sens practic cat si decorativ alegerea ghiveciului este o optiune esentiala pentru plantele de apartament. Nu exista reguli pentru proiectarea containerelor de flori, afara de aceea care prevede eficientizarea proceselor biologice.