Nalba si calitatile sale medicinale

Din cele 16.000 de plante medicinale folosite de oameni pe Glob, in Romania exista 700 de plante medicinale spontane sau cultivate, ocupand primul loc in lume in acest domeniu.

Nalba (lat. Althaea officinalis) este o planta medicinala cunoscuta in traditia noastra populara sub numele de nalba de padure, banuti, nalba salbatica, nalba mica sau casul popii, care trateaza un numar impresionant de afectiuni.

Pentru aceasta se recolteaza florile, frunzele si tulpina, din iunie pana la sfarsitul lunii august, rupandu-se pentru a fi puse sa se usuce la umbra, in loc ferit.

Nalba  se dezvolta aproape oriunde exista soluri cu surplus de umiditate,  fie pe marginea apelor curgatoare sau a lacurilor, fie prin fanete ori prin cranguri.  Fiindca florile au un colorit ce variaza de la galben, pana la violet, roz sau chiar alb, nalba este utilizata de asemenea ca planta ornamentala in parcuri si spatii verzi pe toata intinderea tarii.

Inca din Antichitate, actiunea nalbei s-a rasfrant asupra ranilor, inflamatiilor, ulceratiilor care se vindecau greu si asupra tesuturilor tumefiate. Pe de alta parte, uzul sau intern aduce beneficii  in caz de gastrite, inflamati ale vezicii urinare, afectiuni virotice pulmonare sau ale cailor respiratorii.

In cazul hiposecretiei glandelor lacrimale se pot folosi toate speciile de nalba, care contin in parile aeriene si subterane ale plantei un complex de substante biologic active (indeosebi mucilagii) care au proprietatea de a umezi corneea si de a stimula secretia glandelor lacrimale.

Din flori si frunze se prepara infuzii (2 linguri/cana, 15-20 de minute), iar din radacini, decoct (3 linguri/cana, fierbere la foc mic 10 minute, infuzare 15-20 de minute). Se pun comprese cu durata de 30-40 de minute, reumectate de 1-2 ori in acest rastimp. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Tomatele Kmicic

    Un soi hibrid cu o forma ovala, alungita, pe care o intalnim mai rar in cazul rosiilor, gust dulceag putin astringent, rezistenta buni la boli si daunatori, aceste tomate Kmicic sunt o varietate originara din Polonia, foarte apreciata de cultivatori pentru calitatile sale

  • Cuscus cu mazare si bacon

    Cuscusul este un produs pe baza de cereale mai rar intrebuintat in bucataria romaneasca dar extrem de apreciat pentru calitatile sale.

  • Maghiranul ca remediu natural

    La facerea lumii, Dumnezeu ar fi lasat maghiranul pe Pamant cu scopul de a fi totdeauna pretuit pentru calitatile sale.

  • Fructul de kumquat. Ce trebuie sa cunosti inainte sa-l incerci?

    Cand numele unui fruct are sonoritate exotica, majoritatea romanilor devin foarte sceptici cu privire la gustul si calitatile sale. Romania este una din tarile unde preconceptiile culinare fac inca multe “victime”, indeosebi din cauza lipsei de informare.

  • Poate fi inlaturat mirosul de usturoi?

    Se spune ca usturoiul se numara printre cele mai valoroase plante din punct de vedere nutritional. Insa pentru a beneficia de calitatile sale trebuie integrat frecvent in alimentatie, in stare proaspata, iar acest lucru pare


Warning: fopen(cache/8252ff0c4c46d34869f2ff3b052dd988) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139