Viespea de coriandru
Este cunoscuta si cu numele de viespea semintelor de coriandru.
Systole coriandri sunt viespi negre-lucioase, cu ochii si baza antenelor roscate. Larvele viepsii sunt albe-roz, apode, cu partea anterioara a corpului mai ascutita. Lungimea corpului lor este de 2-3 mm. Nimfele sunt de asemenea albe-roz, si sunt un pic mai mici decat larvele.
Viespea este un daunator raspandit mai ales in zona silvostepei. Ataca semintele de coriandru, care pot fi recunoscute prin prezenta unui mic orificiu. In interior, larvele se hranesc cu substantele albuminoide ale endospermului lasand pericarpul intact. Intr-un cotiledon se afla o singura larva, substantele de rezerva fiind suficiente pentru dezvoltarea larvei. Dupa producerea atacului, in cotiledon nu mai raman decat excrementele larvei.
Viespea ierneaza in stadiul de adult, in depozite de seminte, in crapaturile ramurilor, ale zidurilor, sub scoarta copacilor, etc. Primavara in luna mai adultii ies din locurile deiernare, se imperecheaza si depun oua cand plantele de coriandru sunt inflorite. Ouale sunt depuse in ovarele florilor. Dupa o perioada de incubatie de 5-8 zile apar larvele care imcep sa se hraneasca cu endospermul semintelor.
Dupa dezvoltarea lor in nimfe, urmeaza o alta perioada de hranire si viespea se transforma in adult chiar in interiorul semintei. Aceasta roade cu mandibula peretii semintei, producand orifici prin care iese. Ciclul se reia apoi.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sos usor picant cu usturoi, ardei iute si coriandru
Un sos cu o culoare intensa, proaspata, gust puternic, putin iute, perfect pentru orice friptura, peste o portie de paste sau orez.
-
Coriandrul pentru sanatate
Cu multa vitamina C, K si proteine, frunzele de coriandru sunt perfecte in salate, supe sau pentru a improspata o mancare, iar fructele si semintele se folosesc dupa uscare si macinare pentru diverse tincturi si infuzii sau, de ce nu, uleiuri esentiale, produse usor de gasit in magazinele de specialitate.
-
Paste cu sos de avocado
Paste cu gust exotic de avocado si multa verdeata, un fel relativ usor de pregatit si plin de arome proaspete, vegetale.
-
Mancare de ciuperci si coriandru
Un fel principal de toamna, cu aroma puternica si interesanta de coriandru.
-
Salata de toamna cu sfecla rosie, morcov si ceapa
Perfecta ca garnitura pentru carnea de porc sau de pui, o salata de toamna plina de gust si aroma. Usor de preparat si merge la fel de bine ca gustare.