Vascul intre traditie si tratament
Vascul este considerat a fi deosebit de eficient pentru inima. Aceasta planta are proprietatea miraculoasa de a regla tensiunea arteriala, coborand-o cand este prea ridicata, ori dimpotriva, normalizand-o, daca este prea coborata.
Vascul este o planta ce paraziteaza unii arbori. Se recomanda vascul ce creste doar in apropierea mesteacanului, bradului, frasinului sau marului. Vascul recoltat de pe artar, tei, salcie si plop este foarte toxic.
De la aceasta planta se folosesc frunzele impreuna cu ramurile tinere. Se beau trei cani de ceai de vasc pe zi, inghititura cu inghititura. Este recomandat chiar si oamenilor care nu sunt bolnavi de inima sa faca cure preventive cu ceai de vasc, vreme de sase saptamani.
Mod de utilizare: se pregateste ca extract rece. Se pune peste noapte la macerat 1 lingurita cu varf de vasc intr-un litru de apa, dimineata se incalzeste usor si se filtreaza. Daca este necesara o cantitate mai mare pe zi, atunci ar trebui sa fie pastrat intr-un termos.
Se mai utilizeaza sub forma de macerat. 3 lingurite de planta maruntita la 200 ml apa rece, se lasa 8 ore la macerat; se strecoara si se indulceste; nu se fierbe. Se pot lua 3-4 cesti pe zi, din care una seara la culcare. Tratamentul se poate face si cu frunza de vasc, maruntita sub forma de pulbere, din care se iau 4 varfuri de cutit pe zi.
Vascul a starnit dintotdeauna interes si este inconjurat de un numar de mituri si legende, intrucat era considerat sacru in antichitate. Pe diferite meridiane, norvegienii, druizii celti si indienii nord-americani taiau vascul din stejar cu o secera de aur. Ramurile trebuiau prinse inainte de a atinge pamantul. Ei rupeau apoi ramurile in mai multe ramurele si le imparteau oamenilor, care le atarnau deasupra usilor, pentru a-i proteja impotriva trasnetelor, fulgerelor si a altor rele. In cele din urma, vascul a devenit o traditie de Craciun.
Traditia spune ca sub vasc il poti saruta pe cel pe care-l indragesti. O fata daca se afla sub o creanga de vasc poate fi sarutata de un baiat fara sa i se ceara voie sau sa i se ceara scuze. In marea majoritate a culturilor, faptul ca o persoana sta sub vasc inseamna ca este disponibila unui sarut.
In traditia romaneasca vascul este nelipsit de sarbatori. De Anul Nou trebuie sa aveti neaparat o crenguta de vasc in casa, fie ca o atarnati la
GradinaMea.ro
Articole asemănătoare
-
Black Velvet, caisa si pruna intr-un singur fruct
Inca o raritate in livezi si gradini, aceasta varietate de origine americana este practic o incrucisare intre cais si prun, si daca la prima vedere forma este cea clasica de caisa (la fel si gustul miezului zemos, deschis la culoare) coloritul la fructele bine coapte este cel de pruna, pastrand insa textura fructului de cais.
-
Florile in Feng Shui
Pline de culoare si parfum, folosite pentru a infrumuseta orice spatiu interior sau pentru beneficiile medicinale, florile nu puteau lipsi din Feng Shui, aducand in locuinta fiecaruia energie, creativitate, vitalitate, un plus de prospetime si frumusete. Asa cum era de asteptat fiecare floare va avea semnificatia proprie in Feng Shui. Unele vor aduce intelegerea intre soti si iubirea in interiorul caminului, altele succesul in afaceri sau echilibrul sufletesc, norocul sau creativitatea. Esential este nu doar sa stiti ce va doriti, dar si ce floare va poate aduce indeplinirea dorintei, in conformitate cu principiile Feng Shui.
-
Cum se alege si se prepara un avocado?
Avocado este un adevarat superstar intre alimente si una din cele mai mari surse de grasimi “bune”. Intrucat contine acid oleic, ajuta la reducerea nivelului de colesterol si favorizeaza absorbtia subtantelor nutritive din alimente.
-
Alimentatia organica sanatoasa, intre adevar si iluzie
Alimentatia “organica”, “ecologica” sau “biologica” defineste indeobste acele componente pentru obtinerea carora nu se intrebuinteaza pesticide, ingrasaminte sau organisme modificate genetic.
-
Zambila – intre floare mitologica si cadou de Ziua Indragostitilor
Florile parfumate ale zambilelor se bucura pe teritoriul Europei, gratie farmecului dar si extinderii lor generoase, de o lunga traditie si un simbolism aparte. Originara din Orientul Mijlociul, zambila (Hyacinthus orientalis) s-a raspandit de timpuriu in toate zonele adiacente Marii Mediterane.