Tratamente naturiste utilizate in cosmetica

tratamente naturiste utilizate in cosmeticaPlantele folosite ca remedii naturiste pentru ten au proprietati diferite in functie de tenul pentru care sunt recomandate. In principal, sunt 4 moduri de utilizare:
- lotiuni ale fetei cu infuzii sau decocturi de plante;
- comprese cu infuzii sau decocturi care se tin pe fata 10-15 minute;
- bai de aburi, cu plante medicinale sau uleiuri volatile infuzate in apa fierbinte;
- mastile care mai contin in afara de plante si un suport sau o masa, care poate fi cel mai adesea amidonul, mierea, etc.
In primele doua cazuri se folosesc infuzii sau decocturi calde (aproape de limita de suportare), bine filtrate.

Pentru ten uscat
In acest caz sunt recomandate plante care activeaza circulatia periferica, precum si plante cu proprietati emoliente.

Flori de galbenele (Flores Calendulae) - activeaza circulatia periferica. Lotionari sau comprese cu infuzie preparata din 4 linguri de flori la o cana de apa.

Flori de musetel (Flores Chamomillae) - comprese cu infuzie preparata din 3 linguri de flori la 1 cana de apa.

Sunatoare (Herba Hyperici) - stimuleaza tenurile uscate, ridate. Comprese cu infuzie preparata din 2-3 linguri de planta la 1 cana de apa.

Radacina de nalba mare (Radix Althaeae) - are proprietati emoliente. Aplicatii cu decoctie prelungita (30 de minute), preparata din 3 linguri de radacini la 1 cana de apa, in care se adauga si 1 lingura de miere.

Flori de crin (Flores Liliforum) - comprese calde cu infuzie la care se adauga miere.

Pepene galben (Fructus Cucumis melo) - Aplicatii cu suc proaspat.

Castravete (Fructus Cucumis sativus) - demachiant preparat din 200 ml de suc cu 100 ml de alcool, macerat 48 de ore, apoi refiltrat; dupa demachiere se aplica o crema hidratanta. Se poate pastra o perioada mai mare daca este pastrat intr-un loc inchis, racoros.

Seminte de gutuie (Semen Cydoniae) - prin continutul ridicat de mucilagii, reprezinta un emolient valoros al tenurilor uscate.. Lotionari cu macerat la rece din 2 linguri de samburi la 1 cana de apa.

Laptuca, salata verde (Folium lactucae) - comprese cu decoct preparat dintr-o capatana de salata la 1/2 litru de apa.

Pentu tenuri grase, seboreice
Pentru aceste tenuri, la care se remarca si pori dilatati, se recomanda, in principal, plante cu continut de tanin, avand proprietati astringente, antiseboreice, precum si plante cu uleiuri volatile, antiseptice, calmante.

Flori de musetel (Flores Chamomillae) - datorita azulenului au actiune antiseptica, protectoare pentru ten. Bai de aburi cu infuzie din 2 lingurite de flori la 1 cana de apa.

Flori de podbal (Flores Farfarae) - comprese calde cu infuzii preparate din 1 lingura de flori la 100 ml de apa.

Frunze de nuc (Folium Juglandis) - puternic astringente. Comprese cu infuzie preparata de 4 linguri de frunze la 1 cana de apa.

Frunze de menta (Folium Menthae) - lotionari cu infuzie preparata din 50 g de frunze la 1 litru de apa.

Frunze de salvie (Folium Salviae) - cu proprietati astringente. Comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de frunze la 100 ml de apa.

Cimbrisor sau Cimbru de cultura (Herba Serpylli et Thymi vulgaris) - Comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de planta la 100 ml de apa.

Radacina de brusture (Radix Bardanae) - comprese cu decoct din 1 lingura de radacini la 1 cana de apa.

Conuri de hamei (Strobuli Lupuli) - comprese cu infuzie din 1 lingura de conuri la 1 cana de apa.

Frunze de zarna (Folium solani nigri) - lotiuni sau comprese calde cu decoct din 50 g de frunze proaspete dau 10-20 g de frunze uscate.

Frunze de ceai chinezesc (Folium Thea sinensis) - lotionari cu infizie din 1 lingurita de frunze la 1 cana de apa.

Fructe de tomate, rosii (Fructus Lycopersici) - masca din pulpa de rosii, mentinuta 15-20 de minute pe fata.

Frunze de marar (Folium Anethi) - se folosesc pentru tenul gras, cu pori dilatati. Lotionari cu un preparat obtinut dintr-un decoct preparat din 20-30 g de frunze proaspete la 1 cana la care se adauga 20 g de glicerina, 50 g de alcool si sucul de la 1 lamaie.

Flori de crin (Flores Liliorum) - comprese calde cu infuzie la care se adauga tinctura de benzoe, 10 ml la o cana.

Lamaie (Fructus citrus limon) - sunt astringente in tenuri cu pori dilatati, avand efecte favorabile si in indepartarea punctelor negre. Lotionari cu suc de lamaie.

Castravete (Fructus cucumis sativus) - lotionari cu un amestec in parti egale de suc de castravete cu alcool de 60 de grade.

Fragi (Fructus Fragariae) - masca din fructe zdrobite amestecate cu un albus de ou batut. Aplicatii cu un amestec de suc de fragi si lapte proaspat.

Pentru tenuri iritate, inrosite, patate
Pentru aceste tenuri se recomanda plante cu proprietati calmante.

Flori de coada soricelului (Flores Millefolii) - comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de flori la 100 ml de apa.

Flori de musetel (Flores Chamomillae) - comprese cu infuzie din 1 1/2 linguri de flori la 100 ml de apa.

Papadie (Herba Taraxaci) - comprese sau lotiuni cu decoct prelungir, de 30 de minute, din 2 linguri de planta la 1 cana de apa.

Muguri de pin (Turiones Pini) - lotiuni cu infuzie preparata din 2-3 linguri de muguri la 1 cana de apa.

Morcov (Radix Dauci) - se recomanda, indeosebi, contra petelor ce apar odata cu varsta, pentru ca morcovul intinereste pielea. Masca cu morcov ras, simplu sau cu adaos de smantana in aplicatii zilnice. Lotionari cu suc proaspat.

Flori si frunze de nalba de cultura (Flores at folium Malvae glabrae) - comprese din infuzie prelungita, de 30 de minute, din 1 linguar la 100 ml de apa.

Flori de nufar alb (Flores Nymphacae albae) - utile pentru tenuri cu pete de roseata. Lotionari cu decoct din 4 flori la 4 pahare de apa.

Frunze de patrunjel (Folium Petroselini) - pentru calmarea tenurilor iritate, inrosite. Lotionari cu macerat la rece, din 1 legatura de patrunjel la 1/2 litri de apa, timp de 8-10 ore.

Muguri de pin (Turiones Pini) - pentru tenuri congestionate, inrosite. Lotionari cu decoct din 60 g de muguri la 1 litru de apa.

Pentru tenuri palide
Se recomanda plante care produc o activare accentuata a circulatiei periferice.
Flori de arnica (Flores Arnicae) - comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de flori la 100 ml de apa.

Pentru tenuri ridate
Flori de musetel (Flores Chamomillae) - comprese cu infuzie preparata din 3 linguri la 1 cana de apa.

Flori de podbal (Flores Farfarae) - comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de flori la 100 ml de apa. Cataplasme calde cu infuzie concentrata din 2 linguri de flori la 1 cana de apa.

Radacina de nalba mare (Radix Althaeae) - aplicatii pe fata cu decoct de 30 de minute, din 3 linguri de radacini la 1 cana, la care se adauga 1 lingura de miere.

Asmatui (Herba Anthriscus cerefolium) - cataplasme cu infuzie din 2 linguri de planta la 1 cana de apa, sau suc obtinut din plante proaspete.

Pentru tenuri cu cuperoza
In cazul aparitiei unei retele de vinisoare rosii si vinetii pe nas si pometii obrajilor, fie datorita varstei, fie datorita unor dereglari ale circulatiei periferice, se recomanda plante medicinate emoliente, cu actiune decongestionanta.

Flori si frunze de nalba de cultura (Flores at folium Malvae glabrae) - comprese cu infuzie prelungita, de 30 de minute, din 1 lingura la 100 ml de apa.

Radacina de nalba mare (Radix Althaeae) - comprese cu decoct din 1 lingura de radacini la 100 ml apa.

Flori de levantica (Flores Lavandulae) - infuzie din 2 linguri de flori la 1 cana de apa, cu care se fac tamponari repetate.

Flori de nufar alb (Flores Nymphacae albae) - lotionari in faze incipiente ale cuperozei, pentru a impiedica extinderea ai, cu decoct din 4 flori la 4 pahare cu apa.

Laptuca, salata verde (Folium Lactucae) - comprese cu decoct preparat dintr-o capatana de salata la 1/2 litru de apa.

Pentru pistrui
Acumularile de pigment, care devin mai evidente primavara si vara datorira expunerii la soare, pot fi combatute cu unele aplicatii, lotionari sau frictii, timp de cel putin 2-3 saptamani.

Bulbi de ceapa (bulbus allii cepae) - frictii energetice cu ceapa zdrobita in otet, de 2 ori pe zi.

Frunze de patrunjel (Folium Petroselini) - lotionari cu decoct din 50 g de frunze proaspete la un litru de apa, de doua ori pe zi.

Papadie (Herba Taraxaci) - aplicatii cu suc (latex) de la locul de rupere al tulpinii florale, de doua ori pe zi, combinate cu lotionari cu decoct din 4 linguri de flori la o cana de apa, tot de doua ori pe zi.

Deditel (Herba pulsatillae) - lotionari cu infuzie preparata dintr-o lingurita de planta la o cana de apa.

Articole asemănătoare

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • La ce puteti folosi cojile de citrice

    Pot fi confiate, rase pentru a fi folosite in bucatarie, pot fi utilizate in prepararea unor lichioruri de casa, dar banalele coji de citrice (indiferent ca este vorba de lamai, mandarine, portocale sau grepfrut) pot avea numeroase alte utilizari in casa si gradina.

  • Cinci tratamente naturiste cu miere

    Mierea poate fi folosita in tratarea tusei, a astmului, ca o masca naturista pentru tenul cu probleme, pentru a vindeca mai usor ranile superficiale si nu numai.

  • Oregano si medicina naturista

    Versatil si cu un parfum aparte oregano proaspat sau uscat, sub forma de pulbere, ceai sau tinctura poate fi folosit si in tratamente naturiste, unele neasteptat de eficient pentru a preveni anumite afectiuni sezoniere sau a usura simptomele unor boli cronice.

  • Beneficiile uleiului de masline

    Homer numea aceasta locoare “aurul lichid”. Si pe buna dreptate pentru ca uleiul de masline este considerat un ajutor de incredere atat in mentinerea sanatatii cat si in cosmetica iar faptul ca si bebelusii pot consuma ulei de masline este o demostratie la cat de benefic este.


Warning: fopen(cache/cc0979591f9a32aca8b61d71e9748592) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139