Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina
Cojile de banana, pe care le aruncam pur si simplu la gunoi, sunt o excelenta sursa organica de potasiu, esential pentru ca plantele din gradina sa creasca mai repede, sa fie sanatoase, florile sa fie mari si rezistente, iar fructele pline de gust si aroma. Pot fi tocate si ingropate in pamant, in apropiere de plante (pot fi folosite si in ghivece si jardiniere) sau puteti pregati o solutie din coji de banane tinute intr-un borcan de dimensiuni potrivite, lasate la fermentat cateva zile. Turnati lichidul la radacinile florilor si legumelor preferate, iar resturile de coji de banane pot fi ingropate in sol sau (daca aveti) folosite la compost.
Zatul de cafea poate la randul sau sa fie folosit in gradina, fie adaugandu-l in compost, fie direct pe sol, ca un excelent fertilizator (contine mult azot). Se ingroapa in apropierea radacinilor sau se presara pur si simplu pe solul reavan, afanat, mai ales daca va fi ulterior udat din abundenta. Poate fi adaugat unui strat de mulci (sau chiar folosit in locul acestuia) pentru un sol mai sanatos si plin de nutrienti.
Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina. Este o solutie de avarie mai ales pentru plantele ofilite, pe cale sa se usuce, si aportul de apa si calciu ar trebui sa le readuca vitalitatea.
Orice resturi de legume crude pot fi pastrate si puse in blender, cu apa dupa nevoie, pentru a folosi lichidul la udarea gradinii si a florilor din ghivece si jardiniere. Altfel o cantitate importanta de vitamine si minerale ar fi pur si simplu aruncata.
Cojile unei lamai sau portocale pot deveni, daca ati taiat fructul in jumatate si ati extras doar pulpa (pentru suc) surprinzatoare “mini-ghivece” pentru seminte. Faceti o gaura in partea de jos a jumatatii de coaja pentru scurgere, umpleti cu pamant si puneti semintele, transferand apoi acest ghiveci in gradina (cand vremea o permite), un ghiveci clasic sau jardiniera. Pe masura ce se descompune coaja va oferi noii plante un aport important de nutrienti.
Apa in care ati fiert legume (cartofi, morcovi, conopida, etc) nu trebuie sa fie varsata pur si simplu in chiuveta. Racita, poate fi utilizata in gradina la udarea florilor, pentru ca are deja multe vitamine, asa ca plantele vor profita din plin.
Si oasele pot fi folosite pentru fertilizarea solului, fie intregi (daca nu sunt prea mari), fie sparte in bucati sau macinate cu un blender puternic. Sub forma de bucati se vor ingropa bine in sol, lasandu-le sa il fertilizeze, iar sub forma de pudra se imprastie peste gradina in strat subtire.
Cojile de fistic pot fi adaugate in compost sau se poate pregati un strat de mulci rezistent si nutritiv din coji, aschii de lemn, resturi vegetale, care va fi asezat in jurul tulpinii. Se descompun mult mai greu, dar in timp protejeaza radacina fragila de frig si daunatori.
Daca preferati frunzele de ceai versiunii in pliculete, dupa ce ati pregatit o cana de lichid fierbinte amestecati frunzele ramase in pamant, adaugand eventual coaja de ou sau resturi de fructe si legume.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina
Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.
-
Trucuri si idei pentru gradina
Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.
-
Cum puteti folosi lamaile in casa sau in gradina
Un truc simplu pentru un desert de vara care sa fie nu doar gustos, dar si sa iasa in evidenta usor, este sa folositi cate o jumatate de lamaie mare in care sa serviti o portie de inghetata. Scoateti cu grija tot miezul lamaii si umpleti coaja ramasa cu inghetata preferata. Eventual puteti sa turnati deasupra putina zeama proaspat de lamaie, cu aroma ei delicioasa, pentru un contrast interesant.
-
Cum puteti folosi uleiul de masline in afara bucatariei
Cu gustul intens si usor de recunoscut, uleiul de masline de calitate este plin de vitamine si antioxidanti, ajuta la prevenirea mai multor boli si afectiuni cronice, este bun intr-o gama impresionanta de retete diverse.
-
Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume
Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.