Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina
Oricat de placut ar fi sa lucrezi in gradina, este un hobby care initial pare usor si relaxant, dar pentru care este nevoie de multa munca, rabdare, investitii poate nu foarte mari dar constante si perseverenta. Dar si sa evitam o serie de greseli care pot sa ne alunge placerea sau sa distruga munca mai multor zile sau saptamani. Este la fel de adevarat ca uneori tocmai greselile sunt cea mai buna lectie si sursa de inspiratie, insa pentru multi dintre noi au fost si momentul in care am fost tentati sa renuntam la florile preferate si sa ne gasim o alta pasiune.
1. Nu va grabiti. Orice gradinar cu experienta stie ca inainte de toate este nevoie de multa rabdare pentru a va bucura de plantele dorite, chiar daca investiti multa munca si multi bani, asa ca reveniti in gradina zi dupa zi, saptamana dupa saptamana, folositi seminte de calitate, sol fertil si ingrasaminte de calitate, respectati regulile de baza, si priviti totul ca un hobby si nu o corvoada.
2. Una dintre primele greseli ce trebuie evitate pentru o gradina rezistenta si sanatoasa este aglomerarea plantelor pe o suprafata insuficienta. Chiar daca v-ati dori sa aveti cat mai multe sortimente de flori, eventual cateva tufe de zmeura, pomi fructiferi si arbusti decorativi, lasati-le fiecaruia spatiul necesar, altfel riscati ca plantele sa se usuce si sa moara inainte de vreme. Prea multe plante intr-un spatiu prea mic este reteta sigura pentru un esec.
3. Invatati care sunt insectele utile pentru gradina, si aveti grija sa nu le omorati din greseala atunci cand incercati sa scapati de daunatori sau cand folositi diverse tratamente. Fie ca este vorba de albine, fluturi sau buburuze (si lista poate continua) nu sunt doar vietati interesante si frumoase in felul lor, ci si utile in viata si dezvoltarea plantelor.
4. Fiecare planta are nevoie sa fie udata dupa necesitatile ei. Nici prea des, nici prea rar, si nici nu trebuie sa folositi cantitati exagerate de apa (radacinile ar putea putrezi, mai ales in cazul florilor) sau sa le lasati sa se usuce. De cate ori alegeti pentru gradina un anumit sortiment trebuie sa stiti si cum va trebui acea floare udata si cat de des.
5. Plantati semintele viitoarelor flori, fructe si legume conform instructiunilor, respectandu-le cu strictete. Inainte de a apela la mediul online sau manuale si ghiduri despre gradinarit, aveti de obicei o sursa de informare chiar pe pachetul in care au venit semintele. O regula generala este ca semintele sa fie ingropate in solul potrivit la o adancime dubla fata de grosimea lor, dar exista fireste si exceptii, iar fiecare va avea nevoie de un anumit tip de sol si o cantitate de apa.
6. Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Armonie florala cu Feng Shui
Florile sunt surse de energie, vitalitate, echilibru si creativitate pentru orice locuinta. Potrivit principiilor Feng Shui energia chi este regenerata usor cu ajutorul florilor, expresia yang a plantelor, si nu trebuie sa le alegeti doar pentru frumusete si parfum. Culoarea este importanta, varsta florii, perioada in care o alegeti si locul in care o veti amplasa, chiar si materialul din care este facut ghiveciul sau jardiniera, toate pot schimba in bine sau in rau – daca sunteti pasionati de Feng Shui – atmosfera din casa.
-
Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate
Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.
-
Carnea de peste si acizii grasi Omega 3
Pestele este un aliment permanent laudat de nutritionisti, care nu trebuie sa lipseasca in vreo saptamana din dieta. Gustul variat al diferitelor sortimente este in masura sa le faca oamenilor viata mai placuta si mai sanatoasa.
-
Desert de Craciun. Tort din piscoturi de sampanie cu migdale
Un tort special pentru evenimente speciale, tortul din piscoturi de sampanie cu migdale constituie un desert care nu trebuie sa va lipseasca in ziua de Craciun.
-
10 fructe exotice pe care trebuie sa le incercati
Excursiile catre destinatii exotice nu trebuie sa insemne doar ore bune petrecute sub soare sau in apele limpezi si frumos colorate. Puteti opta pentru o excursie care sa va ofere si altfel de amintiri placute pe care sa nu le uitati.