Tratamente naturiste cu plamanarica
O planta medicinala cunoscuta de specialistii in medicina naturista ca un valoros aliat in tratarea bolilor de plamani (de unde si numele), plamanarica (Pulmonaria officinalis) mai este cunoscuta si ca mierea ursului, tutun de padure, albastrea sau cuscrisor, fiind o planta erbacee, perena, cu flori de un rosu-violet. O veti intalni adesea in zona de campie, in special in padurile de foioase, si pentru tratamentele naturiste se folosesc frunzele fara petiol si tulpinile. O planta cu multa vitamina C, acid stearic si salicilic, caroten, saruri minerale, veti gasi in magazinele specializate ceaiuri de plamanarica.
- infuzia calda de plamanarica (o lingura de frunze la o cana de apa) se recomanda pentru efectul expectorant, ajutand la decongestionarea plamanilor si cailor respiratorii, fiind un adjuvant naturist la tratamentele conventionale. Utila in cazurile de tuse cronica, bronsite, laringite.
- plamanarica are si un usor efect diuretic
- ceaiul are si un usor efect antiinflamator si cicatrizant
- infuzia calduta poate fi folosita si pentru cataplasme si comprese aplicate pe rani superficiale, zgarieturi, eczeme. Se imbiba o bucata curata de tifon sau pansament in ceai de plamanarica si se pune pe zona afectata
- ceaiul poate fi baut sau poate fi folosit pentru gargara
- consumata periodic plamanarica intareste sistemul imunitar, in special in perioadele reci
- poate fi folosit si pentru efectul sau antidiareic, ajutand la tratarea deranjamentelor stomacale
Foto: wikipedia.org
Articole asemănătoare
-
Tratamente naturiste cu limeta
Limeta sau lamaia verde este intalnita tot mai des in bucatarie si nu numai, multi preferand-o pentru gustul placut, proaspat, racoritor, cu note usor amarui, mai putin intens decat al lamaii clasice, dar foarte aromat.
-
Tratamente naturiste cu nuci
Miezul de nuca este un veritabil fruct-minune, si in afara gustului placut are grasimi, vitamine, proteine, este bogat in calorii (va fi consumat cu moderatie mai ales daca vrem sa slabim) si poate fi o gustare sanatoasa si satioasa.
-
Tratamente naturiste cu morcovi
Cu multe vitamine – A, B1, B6, C, E, K, P – si minerale, banalul morcov intareste sistemul imunitar, ofera organismului un plus de energie, dar ajuta si digestia si buna functionare a ficatului sau bilei, dar si a sistemului respirator. Si cum are mult beta-caroten si vitamina A este recomandat pentru a pastra acuitatea vizuala.
-
Tratamente naturiste cu tataneasa
O planta medicinala cu numeroase inflorescente marunte, de un roz inchis sau rosu spre violet, ce poate fi intalnitain general in locurile umede din campie, tataneasa este folosita in medicina naturista pentru efectele sale antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante, antidiareice
-
Tratamente naturiste cu rascoage
Planta medicinala cunoscuta in popor si ca pufulita, rachitica, sburatoare de padure, biscau sau iarba Sfantului Ioan, este relativ usor recunoscut datorita florilor de culoare mov deschis.