Traista ciobanului si calitatile sale terapeutice
Traista ciobanului este o plantuta autohtona din familia verzei (Brassicaceae) intalnita oriunde exista sol bun si niscai soare, pe pajisti, in gradini si chiar in smocurile de iarba de pe marginea drumului. Pe cat este de neinsemnata pentru unii dintre noi astazi, pe atat este de apreciata in randul fitoterapeutilor. Poporul insusi o cunoaste de sute de ani folosind-o de-a lungul timpului ca remediu pentru diferite afectiuni, de unde si numirea secundara buruiana de friguri.
Datorita proprietatii sale astringente, traista ciobanului este utilizata in vindecarea persoanelor care sufera de diaree. De asemenea, planta este apreciata pentru reglarea fluxului menstrual, pentru tratarea insuficientei cardiace, oprirea hemoragiei stomacului, hemoragiilor pulmonare si chiar hemoragiei uterului.
Traista ciobanului are proprietati antihipertensive, prin dilatarea vaselor coronare si scindarea ateroamelor. Se foloseste ca infuzie simpla sau concentrata, in primul caz utilizandu-se la preparare 1-2 lingurite de planta, iar in al doilea, 2-3 linguri/cana clocotita, timpul de infuzare fiind de 20-30 minute. Se beau 2-3 cani pe zi, in primul caz, respectiv, 4-5 linguri/zi in cel de-al doilea.
In scopuri medicinale planta se recolteaza primavara cand nu au luat nastere inca multe seminte. Este preferabil sa se scoata din pamant cu tot cu radacina, fiindca daca ii sunt lezate organele acestea produc substante de aparare care pot deregla functia tiroidei.
Plantele culese vor fi puse la uscat pe o foaie, intr-o camera aerisita, iar maruntirea lor se va face doar dupa ce partile aeriene vor fi complet deshidratate.
Când sunt umezite, semintele plantei produc un compus vascos de care se pot lipi insectele acvatice. Din aceasta cauza planta mai este folosita ca o metoda de control a tantarilor, omorand larvele acestor insecte.
Nefiind o planta toxica, traista ciobanului poate fi administrata perioade mai lungi de timp insa in doze mai produce palpitatii.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Tomatele Kmicic
Un soi hibrid cu o forma ovala, alungita, pe care o intalnim mai rar in cazul rosiilor, gust dulceag putin astringent, rezistenta buni la boli si daunatori, aceste tomate Kmicic sunt o varietate originara din Polonia, foarte apreciata de cultivatori pentru calitatile sale
-
Cuscus cu mazare si bacon
Cuscusul este un produs pe baza de cereale mai rar intrebuintat in bucataria romaneasca dar extrem de apreciat pentru calitatile sale.
-
Fructul de kumquat. Ce trebuie sa cunosti inainte sa-l incerci?
Cand numele unui fruct are sonoritate exotica, majoritatea romanilor devin foarte sceptici cu privire la gustul si calitatile sale. Romania este una din tarile unde preconceptiile culinare fac inca multe “victime”, indeosebi din cauza lipsei de informare.
-
Virtutile terapeutice ale cicorii
Cicoarea face parte din flora spontana a tarii noastre si este cunoscuta mai cu seama pentru calitatile sale terapeutice.
-
Valoarea nutritiva a rodiilor
Rodia este un arbust fructifer originar din zona orientului mijlociu care a devenit apreciat in timpurile moderne pentru calitatile sale gustative si mai ales datorita continutului bogat de substante nutritive de care dispune.