Valoarea nutritiva a rodiilor
Foto: usefulthings.com
Rodia este un arbust fructifer originar din zona orientului mijlociu care a devenit apreciat in timpurile moderne pentru calitatile sale gustative si mai ales datorita continutului bogat de substante nutritive de care dispune.
Fructele au un invelis exterior tare, de culoare portocalie sau rosie, iar dincolo de acesta se ascunde partea comestibila. Ajunse la maturitate rodiile pot sta la baza a numeroase retete care pe langa faptul ca sunt gustoase si usor de realizat, ofera oamenilor posibilitatea de a se hrani sanatos.
Rodiile pot fi consumate si proaspete, insa cel mai frecvent se opteaza pentru valorificarea lor sub forma sucului si a ceiaului. Nu exista nici o deosebire din punct de vedere al valorii nutritive, mai ales daca fibra nu este inlaturata din sucul obtinut.
Este adevar ca pe teritoriul Romaniei procurarea acestor fructe este mai anevoioasa din cauza comercializarii lor scazute, insa spream ca informatile ce vor fi prezentate pe parcurs vor fi suficiente pentru a va convinge ca merita sa le puneti in cosul de cuparaturi ori de cate ori aveti ocazia.
In primul rand, aceste fructe asemanatoare merelor(in limba
Cercetarile efectuate in domeniul medicinei au scos la iveala faptul ca rodiile sunt benefice pentru prevenirea afectiunilor inimii. Aceste fructe scad vascozitatea sangelui faciliteaza circulatia acestuia catre inima si impiedica formarea cheagurilor de sange care pot fi in cel mai rau caz fatale. Infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale pot fi asadar tinute departe fara un efort considerabil, trebuie doar sa stiti cu ce sa va hraniti.
O alta caracteristica demna de laudat a rodiilor este ca scad nivelul colesterolului rau din sange si, mai mult decat atat, cresc nivelul colesterolului bun.
Un alt studiu a demonstrat ca sucul de rodii inhiba enzimele responsabile pentru deteriorarea cartilajelor, ceea ce inseamna ca este un remediu impotriva osteoartritei, o boala a batranetii.
Nu in ultimul rand amintim ca rodiile contin si o sumedenie de nutrienti necesari unei vieti sanatoase: vitamina A, vitamina C, fier si altele.
Totusi, in ciuda tuturor asepectelor pozitive punctate mai sus trebuie sa realizati ca rodiile nu fac miracole, ci au nevoie de sprijin din partea dumneavoastra pentru a-si putea demonstra proprietatile.
Cu alte cuvinte, sfatul nostru este sa includeti rodiile intr-un regim alimentar adecvat scopului pe care il urmariti si sa faceti cat mai mult sport pentru a va mentine sanatatea la standardele dorite.
Articole asemănătoare
-
Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei
Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.
-
Cum citesti eticheta unui fruct de avocado
Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor. Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare.
-
Produsele din soia, postul si sanatatea
Primii in istorie care au recunoscut valoarea nutritiva a plantei de soia au fost chinezii. Aceasta intra de peste 4000 de ani in alimentatia de baza a celui mai numeros popor de pe glob, alaturi de orez, grau, orz si mei.
-
Termenul de valabilitate al celor mai comune produse alimentare
Legile in vigoare ii obliga pe “actorii” din industria alimentara sa afiseze la vedere atat informatiile referitoare la continutul produselor, valoarea nutritiva, cat si pe cele privind termenul de valabilitate.
-
Avocado. Valoarea nutritiva a fructului
Avocado este un fruct cu mare valoare nutritiva, chiar daca aroma sa lasa in opinia unora de dorit. Taiat in jumatati, se obtine un fel de barchete ce pot fi umplute cu diverse delicatese (fructe de mare, paste picante etc).