Traditia felinarului sculptat in dovleac de Halloween
Halloween este o sarbatoare celtica la origine care a fost preluata si insusita mai intai de americani in secolul XIX, de la emingrantii irlandezi, si apoi de majoritatea popoarelor din Occident. Este celebrata la fiecare sfarsit de an, in noaptea de 31 octombrie, cand calendarul catolic si protestant marcheaza Ziua Tuturor Sfintilor.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezinta Lanterna lui Jack ce are o poveste la fel de interesanta precum traditia in sine. O poveste irlandeza spune ca era un baiat pe nume Jack caruia ii placea sa pacaleasca pe toti cei din jur. Intr-una din zile, el il convinge pe Satana sa se catere intr-un copac, doar ca odata ce-l vede ajuns in varf, Jack insemneaza scoarta cu semnul crucii.
Neputand sa coboare, cel rau face o intelegere cu Jack, ca de-l va lasa din nou pe pamant nici el nu-l va mai ispiti vreodata. Dupa moarte, insa, spune legenda, nici Raiul nu l-a primit pe jack, din cauza faptelor rele, nici Iadul, fiindca il inselase pe Satana. Un singur lucru ar fi primit de la cel rau: un taciune aprins pus intr-un nap scobit, ca sa-i lumineze calea in intuneric.
Irlandezii au folosit multa vreme napii in noaptea de Halloween insa cei stabiliti in America au fost curand atrasi de forma si culoarea dovleacului. In plus, au inceput chiar sa-si exerseze talentul si imaginatia sculptand chipuri care mai de care mai haioase ori hidoase. In amintirea acestei intamplari, cu ocazia sarbatorii de Halloween copiii se mascheaza in personaje malefice si colinda pe la case intreband: “Trick or Treat?” (Pacaleala sau dulciuri?), ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa. Pentru ca ziua cea mare se apropie, sa invatam pe scurt si cum sa obtinem Lanterna lui Jack, in scop decorativ.
La primul pas se taie un capac in partea de jos a dovleacului, pentru o eventuala sursa de iluminat electrica, sau in partea de sus pentru traditionala lumanare. Se goleste continutul dovleacului, apoi, cel mai talentat membru al familiei schiteaza cu varful unui cutit forma decupajului (ochii si gura lanternei). In continuare se decupeaza dovleacul pe marcajul facut si se pune in interior o lumanare.
Daca incepe sa se deshidrateze din cauza expunerii la caldura, dovleacul se lasa pe parcursul unei nopti scufundat in apa rece sa traga umezeala. Un artificiu invatat de la cei mai dibaci confectionari spune ca un miros ambinetal deosebit se obtine frecand interiorul dovleacului cu scortisoara.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Cel mai mare felinar de Halloween
Scott Cully (SUA) a prezentat pe 30 octombrie oficialilor Guiness un gigantic felinar facut dintr-un dovleac de... 821 de kilograme
-
Fasole in sos de rosii
Daca sunteti o persoana indragostita irevocabil de gusturile traditionale, reteta de fasole in sos de rosii intra probabil in categoria specialitatilor aflate pe lista de asteptare.
-
Prajitura de dovleac. Desert pentru masa de Halloween
Anul acesta, de Halloween, va sugeram un desert care sa fie in ton cu sarbatoarea. Prajitura cu dovleac nu numai ca este in general pe gustul oricui, dar necesita o durata mica de preparare.
-
Deserturi aromate. Banane invelite in fulgi de nuca de cocos
Un desert simplu si aromat este potrivit pentru o gustare de dupa-amiaza la birou sau acasa. Va propunem sa incercati reteta de banane invelite in fulgi de nuca de cocos.
-
Rulada de pui invelita in felii de bacon
O rulada apetisanta pe care o puteti pregati indiferent ca este o zi obisnuita sau sarbatoriti ceva special, este reteta de rulada de pui invelita in felii de bacon.