Sos pentru paste cu bere, zahar brun si piper cayenne
Ingrediente:
2 linguri unt
1 ceapa tocata marunt
1 ardei gras rosu, taiat marunt
5-6 catei de usturoi tocati
1 cana bere bruna sau blonda, dupa gust
1-2 linguri miere
1 lingura suc de limeta proaspat
½ cana zahar brun
1 cana suc de rosii
½ lingurita piper negru macinat
1 varf de lingurita piper cayenne
sare dupa gust
Mod de preparare: se topeste untul pe foc mediu, calind apoi ceapa, ardeiul si usturoiul pana cand se inmoaie si au inceput sa isi schimbe culoarea. Se adauga pe rand mierea, zaharul brun, sucul de limeta, piperul negru si piperul cayenne, amestecand dupa fiecare si lasand amestecul in continuare pe foc. Se toarna berea la temperatura camerei si se lasa la fiert pentru 12-15 minute, acoperit, amestecand din cand in cand. La final se toarna si sucul de rosii, dand focul mai incet, si se lasa in continuare la fiert pentru 20-25 de minute. Se sareaza dupa gust cand s-a mai racit si se foloseste fierbinte, fie simplu (pentru un aspect si un gust rustic) sau trecut prin sita sau pus in blender si mixat pentru a fi mai fin, mai omogen.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Sos de portocala cu ghimbir, otet si zahar
Il intalnim cel mai adesea in retetele de inspiratie asiatica, un sos dens, cremos, cu note picante si dulcegi, aromat si acoperind legumele sau carnea si oferindu-le un gust puternic si seducator. Usor de facut si acasa, pastrand pe cat posibil reteta generala si inovand dupa gust si ingredientele disponibile. La final trebuie sa fie in acelasi timp dulce si acrisor, putin iute si folosit cald, chiar fierbinte.
-
Sos cu masline verzi, ansoa, patrunjel
Un sos pentru paste, legume de toamna fierte sau coapte ori o portie de cartofi la cuptori, cu aroma intensa de masline verzi, ansoa si prospetimea patrunjelului. Poate fi folosit proaspat sau poate fi pastrat la rece pentru cateva zile.
-
Sos pentru gratar cu bere, ketchup si zahar
Berea blonda sau bruna, rece, este bautura ideala pentru un gratar alaturi de prieteni, dar in aceasta reteta rezultatul final va fi un sos dens, cremos, cu note dulci, recomandat pentru orice fel de carne, fie ea de porc, vita sau pui.
-
Sos dulce-acrisor cu otet si zahar brun
Un sos pentru carnea de porc, vita sau legume coapte cu note intense dulci-acrisoare, dar si gust picant datorita fulgilor de chili. Cei care prefera o aroma traditionala pot reduce cantitatea de zahar, dar este interesant tocmai datorita contrastului puternic intre dulce si acru.
-
Sos cu bere, ceapa rosie si sos de soia
Un sos pentru carnea la gratar cu note dulci, intense, consistenta cremoasa si gust puternic. complex, care va schimba radical gustul cu care v-ati obisnuit.