Smochinele, sursa de calciu, magneziu, potasiu si fier
Smochinele cresc pe copacul numit Ficus carica si sunt native din Orientul Mijlociu. In prezent la capitolul productie locul trei in lume este ocupat de California, dupa Turcia si Grecia.
Smochinele tind sa fie mai populare in forma lor uscata, deoarece smochinele in stare proaspata sunt foarte delicate si au tendinta de a se deteriora rapid.
Smochinele proaspete trec printr-o selectie atenta, fiind alese doar cele cu o culoare intensa, fara lovituri si care nu sunt siropoase.
Smochinele coapte nu ar trebui sa fie spalate decat inainte de consum. De asemenea, pastrate in frigider vor ramane in stare proaspata timp de aproximativ doua zile.
Smochinele necoapte ar trebui sa fie pastrate la temperatura camerei, ferite de lumina directa a soarelui.
Sunt bogate in zaharuri naturale simple, minerale si fibre. Smochinele uscate contin o cantitate impresionanta de 259 mg de calciu la 100 gr, in comparatie cu laptele integral, care are doar 118 mg.
De asemenea au fost mult timp venerate pentru proprietatile sale aparent afrodiziace.
Smochinele au o forma voluptuoasa, un miros si un gust dulce, sunt suculente si au fost fructele preferate ale Cleopatrei. Totodata in multe culturi sunt un simbol al fertilitatii.
Au un continut ridicat de minerale fata de celelalte fructe comune si sunt o sursa excelenta de potasiu si calciu, ajutand la protejarea densitatii oaselor. Mai contin magneziu, fier, cupru si mangan. Se stie ca potasiul din componenta smochinelor poate diminua cantitatea de calciu pierduta de organism din cauza consumului ridicat de sare de mare.
Au cantitati mai mari de fibre decat orice alt fruct uscat sau proaspat. Fibrele insolubile ofera protectie impotriva cancerului de colon si de san, in timp ce fibrele solubile ajuta la scaderea colesterolului din sange.
Dietele bogate in fibre pot ajuta la gestionarea greutatii si la controlul tensiunii arteriale. Pe langa aceasta, fibrele din smochine sunt un laxativ usor.
Contin si o cantitate mare de acizi grasi precum Omega-3 si Omega-6, acizi ce pot diminua riscul bolilor coronariene.
Sunt o sursa buna de flavonoide si polifenoli - antioxidanti gasiti in unele plante, care lupta cu radicalii liberi din organism.
Smochinele uscate contin si ele acizi grasi esentiali de Omega-3 si Omega-6 si pe langa capacitatea de a diminua riscul de boli coronariene, imbunatatesc si functia imuna.
Smochinele sunt un produs alimentar comun dietei mediteraneene.
In aceste conditii, avantajele rezultate in urma unei alimentatii sanatoase cu un meniu din care fac parte smochinele sunt foarte multe.
Articole asemănătoare
-
Sfecla rosie si beneficiile pentru sanatate
Conservata in otet, fiarta, coapta singura sau alaturi de alte legume in cuptor, rasa cruda intr-o salata plina de gust si prospetime sau folosita pentru un pahar de suc, sfecla rosie este o buna sursa de fibre, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu si fosfor, are putine calorii si un gust ce este pe placul multora
-
Smochinele, o gustare sanatoasa pentru orice anotimp
Sunt o buna sursa de calciu, magneziu, fier si potasiu, vitamina A si K
-
Cojile de ou: Remedii clasice pentru lipsa de calciu
Valoarea nivelului de calciu din organism se afla, de regula, printr-o simpla analiza de sange. Totusi, exista situatii in care organismul trage un semnal de alarma inainte ca medicul sa atentioneze asupra problemelor de sanatate. Hipocalcemia ori lipsa de calciu, se manifesta prin
-
Desert de portocale cu miere si scortisoara
Pentru o zi insorita va asteapta un desert plin de vitamine si cu o aroma deosebita: felii de portocale cu miere si scortisoara. Portocalele sunt detoxifiante si, datorita continutului de potasiu, sunt si energizante si ne intaresc sistemul nostru imunitar.
-
Sote de mazare cu broccoli si boabe de porumb
O reteta sanatoasa cu amestec de legume ne este intotdeauna la indemana sa o incercam. Va prezentam o reteta delicioasa si plina de vitamine: sote de mazare cu broccoli si boabe de porumb.